MERT SAYAN – HABER MERKEZİ

Sokak hayvanları meselesi, Türkiye’nin uzun süredir çözülemeyen sorunlarından biri olarak gündemi meşgul ediyor. Kısırlaştırma politikalarının yetersizliği, barınak koşullarının eleştirilmesi ve sahipsiz köpeklerin artan popülasyonu, halkı ve sivil toplum kuruluşlarını karşı karşıya getiriyor. 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM), böyle bir ortamda köpek üretimi yapması ve bu köpeklerin satılacak olması; “Bu ne kadar doğru bir uygulama?” sorusunu gündeme taşıdı.

Üretilen köpeklerin takibi nasıl sağlanacak? Bu hayvanlar, kontrolsüz bir şekilde sokak hayvanı popülasyonuna dahil olacak mı? Bütün bu soruların cevabı kamuoyunda merak konusu oldu. Uygulama, sahipsiz hayvanların sokaklarda yaşam mücadelesi verdiği bir süreçte hem etik hem de pratik açıdan sorgulanmaya başladı.

Milli leyleğimiz Çınar, eşine kavuştu Milli leyleğimiz Çınar, eşine kavuştu

Konuyla ilgili Samimi Haber’e açıklamalarda bulunan Doğa İnsan Hayvan Koruma ve Bilgilendirme Konfederasyonu (DİHKONFED) Kurucular Kurulu Başkanı Haydar Özkan, devletin bu uygulamasını eleştirdi. 

“EN AZ 5 YIL DURDURULMASI GEREKİYOR”

Özkan, daha önce Eskişehir Sivrihisar’daki bir üretim merkezini ziyaret ettiklerini ve orada çok sıkıntılı bir durumla karşılaştıklarını belirterek; “Gidip görmüştük, durum içler acısıydı. Biz şunu teklif ettik: 5 yıl boyunca resmi üreticilerin dahi kapatılması, üretimlerin durdurulması. Ancak, maalesef resmi üreticileri durdurmadılar, hayvan satışını engellemediler. Kaçak üretim aldı başını gidiyor. Yaptıkları doğru değil. Devlet eliyle köpek üretimi yapılması akıl alır gibi değil” şeklinde konuştu.

“ŞU AN ÜRETİM YAPMAK AKIL KÂRI DEĞİL”

Özkan, köpeklerin kısırlaştırılmadan satılması halinde kaçak üretimin önüne geçilemeyeceğini savunarak, şöyle konuştu:

“Hiçbir şekilde, bakın resmi olsa dahi, bütün üretimler 5 yıl boyunca durdurulmalı. Sokak hayvanı popülasyonu kontrol altına alınmalı, ondan sonra soyun devamı için elbette yapılabilir. Ama şu an hayvan satışı yapmak için üretim yapmak asla akıl kârı değil” dedi.

Özkan, satışların kırsal alanlardaki popülasyonu artırdığına da dikkat çekerek; “Adam alıyor, çiftlik sahibi ya da villa sahibi alıyor. Çevreden biri geliyor, ‘Hadi bunu çiftleştirelim, çok güzel’ diyor. Bir tane, iki tane erkeği alıyor, dişileri atıyor. Zaten popülasyonun artışı şehirden değil, tamamen kırsaldan ve 20 bine yakın köyden. Bu alınan hayvanlar da kırsala gidiyor. Onun için satış en az 5 yıl engellenmeli” diye konuştu. 

Devletin bu hamlesini anlamakta zorlandığını belirten Özkan; “Bundan nasıl bir katkı sağlayacak? Nasıl bir zihniyettir? Biz bunu bilmiyoruz, aklımızda erdiremiyoruz. Resmen devlet eliyle popülasyon artırılıyor” şeklinde konuştu.

Sokak hayvanları sorununun çözümü için kısırlaştırma seferberliği beklenirken, köpek üretimi ve satışı kamuoyunda yankı uyandırdı. Üretilen köpeklerin takibine dair şeffaf bir sistem olup olmadığı merak ediliyor.