HABER MERKEZİ / ÖZEL HABER
Bursa Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç köyünü mesken tutup, balıkçı Adem Yılmaz’la 14 yıldır süren masalsı dostluk kuran Yaren adlı leyleği hemen herkes biliyor.
Ancak yine Türkiye’de, Malatya’da çoktandır kurulan bir insan-leylek dostluğu daha var. Gazeteci, yazar, fotoğraf sanatçısı ve gezgin Alişan Hayırlı, Malatya İzollu’da bir erkek leylekle 4 yıldır arkadaşlık kurmuş. Leyleğin adını “Çınar” koymuş.
Leyleklerin kuzeye göçü başlayınca, Hayırlı fotoğraf makinesini ve bir heybe dolusu yiyeceği alıp İzollu’ya giderek, Çınar Leyleğin yuva yaptığı elektrik direğinin karşısındaki restorantta beklemeye başlıyor. Çınar Leylek uzun yoldan gelir gelmez Hayırlı’yı buluyor. Hayırlı onu elleriyle besleyip binlerce kilometrelik yolun yıpranmışlığını ve yorgunluğunu atmasını sağlıyor. Çınar Leylek ise karşılığında, nadir bulunan pozlar vererek, fotoğraf sanatçısı Alişan Hayırlı’yı sevindiriyor.
Bu dostluğu pek kimse bilmese de Alişan Hayırlı, arkadaşına bir isim de vermiş: Çınar Leylek. Hayırlı, Çınar Leylek ile sık sık birlikte zaman geçiriyor, onun bulunduğu İzollu köyüne gidip fotoğraflarını çekiyor, yiyecek veriyor. Daha ilginci, Çınar Leylek, fotoğraf sanatçısı Hayırlı’nın çekimleri sırasında adeta poz verircesine rahat, şen ve dostane tavırlar sergiliyor.
İZOLLU KÖYÜNÜN ÇINAR LEYLEĞİ
Çınar Leylek ve Hayırlı’nın dostluğu epeyce ilerlemiş. Örneğin Hayırlı, bilinçsiz avcıları, hem Çınar’a hem başka hayvanlara vermesinler diye bölgeden uzaklaştırdığı gibi, gerekli makamlara ihbar da ediyor ve arkadaşıyla birlikte tüm doğayı korumuş oluyor. Çınar Leyleğin yuva yaptığı elektrik direği Malatya çapında şöhret olmuş. Hayırlı’nın fotoğraflarını görenler, sırf Çınar Leyleği görebilmek için köye geliyor, yakınlardaki bir restorantta yemeklerini yerken, leyleğin fotoğraflarını, videolarını çekiyorlar.
Hayırlı, iki leyleğin ve onların yavrularının o kadar çok fotoğrafını çekmiş ki, bu fotoğraflardan bir sergi bile açmış. Sergi büyük ilgi görmüş.
Çınar Leyleğin bir de eşi var. Onun adı da Çiçek Leylek. Bursa’da balıkçı Adem Yılmaz’ın dostu Yaren Leyleğin eşi de uzun göç yolculuğundan sonra geldi, yuvalarında buluştular ancak Malatya’nın leyleği Çınar’ın eşi Çiçek, 15 günden fazla bir zaman geçmesine karşın henüz gelmedi.
ÇINAR LEYLEK GELDİ, EŞİ ÇİÇEK LEYLEK GELMEDİ
Fakat Hayırlı, Çiçek leyleğin geleceğini tahmin ediyor; “Daha birkaç gün zamanı var, büyük olasılıkla gelir” diyor. Hayırlı, geçen yıl Çiçek ve Çınar’ın dört yavrusu olduğunu belirtiyor. Yuvayı o kadar çok gözlemlemiş ve ilgilenmiş ki, pek az bilinen ayrıntıları bile anlatıyor: “Normalde leylekler, yuvadaki en zayıf yavruyu aşağı atar, ölüme gönderir yani. Bundaki amaç, yuvadaki diğer yavruların yaşama olasılığını yükseltmektir. Ancak geçen sene Çınar ve Çiçek zayıf yavrularını bile atmadılar ve dördünü de yetiştirdiler”.
Bu günlerde Çınar Leylek kadar Alişan Hayırlı da heyecan, umut ve endişe ile Çiçek Leyleği bekliyor. Hayırlı, geçen yıllarda ikisini birlikte görüntülediği eski fotoğraflara bakıp hem teselli buluyor hem üzülüyor.
“BİR LEYLEK BEKLİYOR”
Hayırlı, dostu Çınar’ın yalnız kalmasına üzülmenin yanı sıra, onun kederine ortak olmayı ve teselli etmeyi de ihmal etmiyor. Çınar’ın eşini bekleyişini, kendi sosyal medya hesabından “Bir leylek bekliyor” başlığını attığı bir yazıda konu edinmiş.
Yazının bir bölümü şöyle:
“Taa 5 bin kilometre öteden, günlerce kanat çırparak, nihayet geçen yılki yuvasına konuverdi Çınar Leylek… Fırat Nehrini cepheden gören elektrik direğinin üstünde tam 14 gündür bekliyor. Eşi Çiçek Leyleği bekliyor. Günler geçti, hâlâ haber yok Çiçek leylekten… Nerde kaldı acaba? Başına bir iş mi geldi? Yoksa bu yıl gelmekten vaz mı geçti? Geldi de başka bir eş mi buldu?”