Petrol Ofisi’nin Türkiye’de 700 akaryakıt istasyonu bulunan BP (British Petroleum) Türkiye'yi satın aldığı iddia ediliyor. Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgiye göre bugün (16 Kasım 2023) devir işlemiyle ilgili bir açıklama yapılacak. 

PETROL OFİSİ KİMİN?

Petrol Ofisi A.Ş., Vitol Group'un sahibi olduğu, petrol ve petrol ürünleri üzerine Türkiye'de ticari faaliyet gösteren anonim şirket.

Kamu ve özel sektör kuruluşları ile nihai tüketicilerin gereksinimi için petrol ve petrol ürünleri satın almak, ithal etmek ve ülkenin çeşitli yerlerinde stoklar oluşturup pazarlamasını yapmak amacıyla 1941 yılında kuruldu. Simgesi ağzından alev çıkan kurttur. 1983 yılında anonim şirket yapısına kavuşan ve 2000 yılında özelleştirilen Petrol Ofisi, günümüzde 1800'e yakın akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası, 9 akaryakıt terminali, 3 LPG terminali, 20 havalimanı ikmal ünitesi ve yaklaşık 1 milyon metreküp depolama kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen akaryakıt dağıtım ve madeni yağ şirketidir.

Petrol Ofisi, Capital 500'ün 2018 verilerine göre 49.9 milyar TL'lik cirosuyla Türkiye'nin en büyük üçüncü şirketidir.

BP HANGİ ÜLKENİN?

BP (British Petroleum), İngiltere merkezli bir enerji şirketidir. 1908 yılında kurulan BP, kökeni İngiltere'ye dayanan ve küresel ölçekte faaliyet gösteren bir enerji devi olarak tanınır. Dünya genelinde enerji üretimi, rafineri işlemleri, petrol ve doğalgaz keşfi, dağıtımı ve daha birçok alanda faaliyet gösteren BP, enerji sektöründeki lider konumunu uzun yıllardır sürdürmektedir.

BP, hem fosil yakıtlarla çalışan enerji santralleri hem de yenilenebilir enerji projeleri gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterir. Petrol ve doğalgaz rezervlerinin yanı sıra rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve biyoyakıt gibi temiz enerji kaynaklarına da yatırım yapar.

23 YIL ÖNCE ÖZELLEŞTİRİLDİ

Borsatek'in sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre ise anlaşma dün akşam taraflar arasında imzalandı, resmi duyuru bugüne bırakıldı. Sektör kaynaklarına göre satış tutarı 450-500 milyon Euro civarında.

Temmuz ayında Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Petrol Ofisi CEO’su Mehmet Abbasoğlu, BP ile görüşme süreçlerine ilişkin soruyu, "Maliyet odaklı bir şirket olduğumuz için ya da ölçek ekonomisine önem verdiğimiz için her türlü konsolidasyon imkanını değerlendiriyoruz" şeklinde yanıtlamıştı.

24 Temmuz 2000'de şirket özelleştirilen Petrol Ofisi'nin yüzde 51'i önce İş Bankası-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.’ye devredilmiş, Doğan Holding 2005'te Türkiye İş Bankası’ndaki hisselerin tamamını devralmıştı.

Avusturya petrol şirketi OMV hisselerin 13 Mart 2006'da yüzde 34'ünü 1.054 milyar dolara, 2010 sonunda ise kalan hisselerinin yüzde 54,17'sini Doğan Holding'den 1 milyar Euro karşılığı satın alarak şirketteki toplam payını yüzde 95,75'e çıkartmıştı.

Bu işlem sonrası Borsa İstanbul'dan çıkartılan Petrol Ofisi'nin yeni sahibi OMV tarafından 2016'da tekrar satışa çıkartılmış ve  3 Mart 2017'de Petrol Ofisi'nin Cenevre merkezli Vitol şirketi tarafından tüm hisselerinin 1,368 milyar Euro karşılığında satın alınacağı açıklanmıştı. Satın alma işlemi Vitol'ün Türkiye'deki şirketi VIP Turkey Enerji A.Ş. aracılığıyla 13 Haziran 2017'de tamamlandı.

1912'de Türkiye pazarına giren BP ise 1956’dan bu yana BP Türkiye olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2022 yılı sektör raporuna göre yaklaşık 700 istasyonu bulunan BP Türkiye'nin yıllık satışı yaklaşık 2.3 milyon ton ve pazar payı yüzde 7,7.