İstanbul Silivri açıklarında 23 Nisan günü yaşanan 6.2'lik depremin ardından, uzmanlar farklı tezler ileri sürüyor. Kimisi beklenen "büyük İstanbul depreminin" kapıda olduğunu savunurken, rahatlatan açıklama Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan'dan geldi.
Gölcük merkezli 1999 depreminin 132 atom bombası gücünde olduğunu, böylece Marmara'nın büyük bir enerji boşaltımı yaptığını belirten Ercan; "Şu anda Marmara istese de büyük bir deprem yapamaz. Çünkü Marmara toplu bir işleyiş gösteriyor. 1999 Gölcük depreminde 132 atom bombası gücünde Marmara bir gerginlik boşalttı. Şimdi kese boş. Tekrar Marmara'nın gerginlik biriktirmesi için 26 yıl yetmez" dedi.
Halk TV'de konuşan Ercan, 6.2'lik depremi ve Marmara'nın gerginlik durumunu değerlendirdi. Ercan, konuşmasında şu özetle şunları söyledi:
"6.2’lik deprem beklenmekte olan Kuzey Marmara depremi, buna İstanbul depremi dememek gerekiyor. Çünkü sosyal etkisi var bunun. Ekonomi ve turizmi etkiliyor. Özellikle basın görevlilerinden bunu Kuzey Marmara depremi diye adlandırmasını istiyorum".
"DEPREM İSTANBUL İÇİNDE OLMAZ"
"Doğrusu olan bu zaten. Çünkü İstanbul içinde bir deprem olmayacak. İstanbul’un 25-30 kilometre uzaklığında bir deprem olacak. Bu deprem, hem İstanbul’u hem de Yalova’yı, Bursa’yı ve Balıkesir’i etkileyecek... Marmara’yı bütün olarak alırsak son 2 bin yılda yaşanan depremlerin yüzde 71’i 6 ile 6.5 büyüklükte. Yüzde 71 çok yüksek bir oran ve dün bunlardan bir tanesi oldu. Bu depremler yani 6 ile 6,5 arasında depremler her 30 40 yılda bir oluyor. Bundan daha küçük olanlar daha sık oluyor. Dolayısıyla bizim beklediğimiz Kuzey Marmara depremi olmadan önce bu tür depremlerin olması bilimsel açıdan son derece yararlı".
"MARMARA'DA İKİ DEPREM BEKLİYORUM"
"Ben Marmara’da iki tane deprem bekliyorum. Tek deprem bekliyorum desem durum biraz kötü. Çünkü o zaman deprem büyüklüğü 7.3 olur. Ama bunu ikiye paylaştıracak. Bunun sürekli olması gerekiyor. Biz buna İstanbul kolu diyoruz. Bu İstanbul kolunun depremi tam Küçükçekmece’nin karşısında patlayacak. Bir taraftan Kınalı’ya doğru kıracak, bir taraftan da Büyükçekmece’nin batısına kadar kıracak. Bu depremin beklenen büyüklüğü 6.4 ile 6.7"
"7'NİN ÜZERİNDE DEPREM 2045-2065 ARASINDA"
"Bu olan deprem tam beklediğimiz yerde, beklediğimiz derinlikte, 7 ile 13 kilometre. Bazı gözlemevleri bunu 7 kilometre, bazıları 13 kilometre olarak verdi. Bizim için çok şey fark eder mi? Fark etmez. Granit katmanı içinde patladı. Burada 7.2 depremin olacağı zaman ki olacak bu deprem ileride. Uzun erimli kestirimleri yaptığımızda, 2045 ile 2065 arasında böyle bir depremin gerçekleşeceğini gösteriyor".
"MARMARA İSTESE DE BÜYÜK DEPREM OLMAZ"
"Şu anda Marmara istese de büyük bir deprem yapamaz. Çünkü Marmara toplu bir işleyiş gösteriyor. 1999 Gölcük depreminde 132 atom bombası gücünde Marmara bir gerginlik boşalttı. Şimdi kese boş. Tekrar Marmara’nın gerginlik biriktirmesi için 26 yıl yetmez. Çünkü gerginlik belli bir oranda doğudan batıya doğru şu şekilde kaktırıyor bu bölgeyi".
"6 MİLYAR GİGATONU AŞARSA KIRILIR"
"Burayı kaktırırken burada kıracağı yer kabuğunun kalınlığı yaklaşık 30 kilometre. Düşünün 30 kilometre kabuğu yaklaşık 100-120 kilometre boyunca kıracak. Üstündeki dağları, taşları, evleri, şehirleri 2-2,5 metre kaktıracak. Biz buna sağ atımlı kırık diyoruz. Burası 6 milyar gigatonla kırılmamak üzere direniyor. Şimdi öyle bir gerilim oluşturacaksın ki 6 milyar gigatonu aşacak ve kırılacak. Bu gerginlik şu anda yok".
"2 HAFTADA DEĞİL, 2 GÜNDE BOŞALDI"
"6.2 olduktan sonra ilk basına çıktığımızda, ‘Hocam ne kadar sürer?’ dediklerinde ben dedim ki bu 2 hafta içinde boşalır. Ama öyle olmadı. Yani 2 hafta içinde boşalması gereken gerginlik artçı depremlerle bir öğleden dün öğleden sonra hemen hemen yüzde 90’ı boşaldı".