Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilgiye tek bir tıklamayla ulaşabilmenin, bilgiyi kalıcı şekilde öğrenme ve hatırlama ihtimalini azalttığını belirtti. “Bir bilgi bir tık uzağımızdaysa, onu hafızamızda tutma gereği duymuyoruz. Bu da öğrenme sürecinin yüzeysel kalmasına neden oluyor” diye konuştu.
'GOOGLE ETKİSİ' VE 'DİJİTAL AMNEZİ' YAYGINLAŞIYOR
Taşkın, “Google etkisi” ve “dijital amnezi” kavramlarının günümüzde giderek daha fazla kişiyi etkilediğini ifade etti. “Dijital amnezi, cihazlarımıza kaydettiğimiz bilgileri unutmamız anlamına gelirken, Google etkisi ise internette kolayca ulaşılabileceğini bildiğimiz bilgileri hafızamızda tutma ihtiyacımızın azalmasını ifade ediyor,” dedi.
Araştırmaların da bu durumu desteklediğini belirten Taşkın, bilgiye kolay erişim sağlandığında, bireylerin o bilgiyi ezberlemek ya da uzun süreli hafızaya almak konusunda daha az çaba gösterdiğini söyledi.
HAFIZA İÇİN DİKKAT ŞART
Taşkın’a göre hafızanın sağlıklı işleyebilmesi için dikkat hayati bir öneme sahip. “Bir bilginin uzun süreli hafızaya yerleşebilmesi için ona dikkat etmek ve anlamlandırmak gerekir. Dikkat, hafızaya giden kapıyı açan anahtardır. Eğer bir bilgiye dikkat etmezsek, onu öğrenmemiz ve hatırlamamız da zorlaşır,” dedi.
BİLGİYE SAHİP OLMAZ YETMEZ ONU DOĞRU KULLANMAK ŞART
Bilgi çağında sadece bilgiye ulaşmak değil, onu nasıl kullanacağımızı bilmenin daha önemli hale geldiğini vurgulayan Taşkın, eleştirel düşünme ve etik değerlere sahip olmanın bu noktada kilit rol oynadığını söyledi. “Doğru bilgi ile yanlış bilgiyi ayırt edebilmek, elde ettiğimiz bilgiyi toplum yararına ve etik kurallar çerçevesinde kullanabilmek bizi bilinçli bireyler yapar,” diye ekledi.
Sonuç olarak, teknolojinin sunduğu kolaylıkları doğru ve verimli şekilde kullanmak gerektiğini hatırlatan Taşkın, “Teknoloji tembelliğe değil, gelişime hizmet etmeli,” diyerek uyarıda bulundu.