Cilt sağlığı, yaş, stres, beslenme gibi pek çok faktörden etkilenmektedir. Sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için yalnızca dışarıdan yapılan bakımların yeterli olmadığı, aynı zamanda beslenme alışkanlıklarının da büyük bir rol oynadığı vurgulanmaktadır.

Araştırmalar, cildin içten dışa doğru beslenmesinde diyetin önemli bir yer tuttuğunu ve tüketilen besinlerin cilt rahatsızlıklarının gelişimi ve önlenmesinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, cilt sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, cilt yapısının genetik faktörler ve çevresel etkilere bağlı olarak farklılıklar gösterdiğini ifade etti.

Akgül, cilt sağlığını etkileyen faktörler hakkında şu  ifadeleri kaydetti:

Sağlıklı bir bayram geçirmeniz için 9 öneri Sağlıklı bir bayram geçirmeniz için 9 öneri

"Cilt sağlığı, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, stres düzeyi, yaşam tarzı ve çevresel etmenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca, UV ışınları, hava kirliliği, sigara dumanı ve yorgunluk gibi faktörler de cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeplerle, cilt sağlığının korunabilmesi için düzenli bakım oldukça önemlidir."

Diyetisyen Akgül, klinik araştırmaların, belirli besin öğelerinin cilt sağlığı üzerinde yaşlanma belirtilerini geciktirici bir etki gösterdiğini ortaya koyduğunu belirterek konuya ilişkin şunları kaydetti:

"A, C, D ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum gibi eser elementler, bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir ve enfeksiyon riskini azaltmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu besin öğelerinin yeterli miktarda alınması, cilt sağlığını korumak adına büyük önem taşımaktadır."

Akgül, ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmenin cilt sağlığı üzerinde uzun süredir bilinen olumlu etkilerinin bulunduğunu ve beslenme alışkanlıklarının ciltteki kuruluk, sivilce, yaşlanma gibi sorunları etkileyebileceğini vurguladı.

FENOLİK BİLEŞENLER OLUMLU ETKİLİYOR

Akgül, bitkisel gıdalarda bulunan fenolik bileşiklerin cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine de değinerek şunları ifade etti:

"Fenolik bileşikler, meyve, sebze, tahıl ve çeşitli bitkisel ürünlerde bulunan ve bu gıdaların renk, tat, koku gibi özelliklerini sağlayan maddelerdir. Yapılan çalışmalar, bu bileşiklerin ciltteki yaşa bağlı bozulmaları geciktirebileceğini göstermiştir. Fenolik bileşikler, tahıllar, yağlı tohumlar ve bakliyatlar gibi bitkisel temelli gıdalarda yüksek miktarda bulunmaktadır."

CİLT SAĞLIĞI İÇİN BUNLARI YİYİN

Cilt sağlığını iyileştiren besinler hakkında ise Akgül, fındık, badem ve ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin, antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığını desteklediğini ve meyve ve sebzelerin içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde ciltteki hasarları onararak sağlıklı bir görünüm sağladığını ifade etmiştir.

Akgül, cilt sağlığına iyi gelen bazı meyve ve sebzeler hakkında şu ifadeleri kaydetti:

"Yüksek antioksidan kapasitesine sahip meyveler arasında ahududu, çilek, yaban mersini, nar ve böğürtlen bulunurken; sebzeler arasında ise ıspanak, brokoli, lahana ve karnabahar gibi besinler öne çıkmaktadır. Ayrıca, yeşil çay ve omega-3 yağ asitleri de cilt sağlığına büyük fayda sağlamaktadır."