Kurukahveci Mehmet Efendi kahveleri, Türk halkının kahve tüketim şeklinin değişmesinde çok önemli bir rol üstlendi. Kültürümüzde özel bir yere sahip olan kahvenin hazırlanmasını kolaylaştıran Kurukahveci Mehmet Efendi, çiğ kahve çekirdeklerini özenle kavurup dibekte öğüttü. Böylelikle kahve çekirdekleri, pişirmeye hazır şekilde tüketiciye sunuldu. Kahve severleri kahve çekirdeğini kavurup öğütme zahmetinden kurtaran Kurukahveci Mehmet Efendi, Türk kahvesi tüketim şeklinde büyük bir dönüşüme imza attı. Mehmet Efendi Türk kahvesi üretimini aynı zamanda bir sanata dönüştürdü. Geleneksel Türk kahvesi lezzetinin gelecek nesillere aktarılmasını sağladı. Günümüzde 50’den fazla ülkeye ihraç edilen Kurukahveci Mehmet Efendi kahveleri, dünyanın farklı coğrafyalarında kahve severlerin güzel bir Türk kahvesi lezzeti deneyimlemelerini sağlıyor. Peki, Kurukahveci Mehmet Efendi Yahudi mi, İsrail malı mı? İşte detaylar...

Kurukahveci Mehmet Efendi Yahudi mi?

1857 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mehmet Efendi, ilköğrenimini Fatih Timurhan Mektebi‘nde tamamladı. Okumaya olan merakı nedeniyle ailesi eğitimini sürdürmesini istedi ve Süleymaniye Medresesi‘ne kaydını yaptırdı. Babası Konyalı Hacı Hasan Efendi, Eminönü’ne bağlı Tahtakale semtinde Tahmis Sokağı’nda kahve ve salep satışı gerçekleştiriyordu. Hasan Efendi‘nin dükkanı, döneminin en güzel kahve ve saleplerinin satışa sunulduğu dükkanlardan biriydi. Bu dükkanın ünü sadece Eminönü’nde değil, hemen tüm İstanbul’da biliniyordu. Kahve ise Kanuni döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa sayesinde saraya girmiş, aradan geçen 300 yılda Osmanlı’da en gözde içeceklerden biri haline gelmişti. Önce sarayda, ardından konaklarda, evlerde ve kahvehanelerde başlayan kahve tüketimi, pişirme şeklinden sunum tarzına kadar tüm unsurlarıyla kültürel bir nitelik kazanmıştı. Bir dönem yasaklanmış olsa da Türk halkı kahve içmekten vazgeçmemiş, kahveyi günlük alışkanlıklarından biri haline getirmişti. Kahveye olan yoğun ilgiyi gören Hasan Efendi, dükkanında en iyi kahve çekirdeklerinin satışını yaparak İstanbul ve çevresinde ün kazanmıştı.

Bununla birlikte Hasan Efendi, ticaretten hiç mi hiç hoşlanmıyordu. Hasan Efendi‘nin yetiştirilme tarzında ticaretin amacı, günlük ihtiyaçların karşılanmasına aracılık etmekti. Kâr elde etmek, büyük kazançlar peşinde koşmak değil, halkın rızasını kazanmak esas amaçtı. Ticaretten o denli hoşlanmıyordu ki, o günün parasıyla birkaç onluk kazanınca dükkanını hemen kapatıyor ve evin yolunu tutuyordu. Hasan Efendi‘nin bu huyunu bilen İstanbullular, kahve almak için bazen günlerce beklemek zorunda kalıyordu. Hasan Efendi‘nin en önemli yardımcısı ise oğlu Mehmet Efendi‘ydi. Süleymaniye Medresesi‘nden mezun olduktan sonra Mehmet Efendi, babasının yanında çıraklığa başlamıştı. Babası dükkanda olmasa bile müşterilerin kahve siparişlerini Mehmet Efendi karşılıyordu. Eminönü ve çevresinde kahve satışı gerçekleştiren çok sayıda dükkan vardı. Hasan Efendi‘nin ise bu rekabette öne geçmek için hiçbir hedefi yoktu. Babasından farklı olarak Mehmet Efendi kahve pazarındaki rekabeti görüyor ve bu rekabette öne geçmek istiyordu. 

Kurukahveci Mehmet Efendi İsrail malı mı?

İsrail ordusunun Gazze'deki soykırımı devam ederken, bu ülkenin ürünlerine boykot artıyor.

Kurukahveci Mehmet Efendi'nin ürünleri sosyal medyada gündem oldu.

"Kurukahveci Mehmet Efendi İsrail askerlerine destek için kahve gönderdi" ifadeleriyle paylaşılan fotoğraf, tepkileri bu markaya çevirdi.

İddialar sonrasında Kurukahveci Mehmet Efendi'den açıklama geldi.

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Değerli takipçimiz, bu hassas bilgilendirme için çok teşekkür ederiz. Kurukahveci Mehmet Efendi olarak böyle bir iddianın muhatabı olmadığımızı ve olamayacağımızı bilmenizi isteriz. Sevgilerimizle...." ifadelerine yer verildi.