Samimi Haber Özel

Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, halk arasında pide, lahmacun kriterleri olarak anılan değişikliği çok sert eleştirdi.

Durmuş, kuş gribi bahanesi ile Türkiye’de doğal tavuk üretimini bitiren, tavuk lobisinin bugün, kıyamının kriterlerini değiştirerek insanların hayatına kastettiğini açıkladı.

Anımsanacağı üzere, geçen ay Tarım ve Köyişleri Bakanlığı domuz dışında, kıymadan numune alınmamasına yönelik bir kanun açıklanmıştı.

Aslında 81 ile gönderilen değişiklik, kıymanın içinde tavuk etine rastlanılması durumunda buna göz yumulmasını istiyordu.

Gelen tepkilerle, numune alınmayacak maddesi, kıymanın harcına tavuk eklenebilir şeklinde değiştirildi.

KIYMANIN İÇİNDE NE OLDUĞUNU BİLMEYECEKSİNİZ!
İşte bu duruma Türkiye’de gıda tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturan pide ve lahmacun üreticilerinden de itiraz geldi.

İtiraz, kırmızı etin içinde tavuk eti karıştırılması ile birlikte, karıştırılan tavuk eti ve sakatatın içeriğine idi. Son kullanım tarihi dolan tavuk ve sakatatın kokusunun kimyasallarla baskılanarak kıymaya karıştırılması ve insan sağlığına tehdit oluşturmasına tepki sosyal medyanın etkisi ile büyüdü.

Tarım Orman İş Genel Başkanı Durmuş, bu durumu, “Türkiye’de tavuk lobisinin çıkarları uğruna insan hayatı yok sayılıyor” sözleri ile ifade ediyor.

Durmuş, kırmızı et fiyatının yükselmesinin de ardında aynı lobinin olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de 5179 sayılı kanun gıdanın üretimi, tüketimi ve denetimini düzenler. Vatandaşın sağlıklı gıdaya erişimi devletin temel sorunudur.

Durmuş, yeterli denetim personeli olmaması ile başlayan süreçte, dizginlerin tavuk lobisinin eline geçtiğini kaydediyor.

“KUŞ GRİBİ TAVUK LOBİSİNİN İLK HAMLESİYDİ”
Kuş gribi ile Anadolu’da küçük üreticinin elindeki tavuğun itlaf edildiğini belirten Durmuş, bu gelişmeden sonra tavuk lobisinin Türkiye’nin ihtiyacının çok ötesinde büyüdüğü tespitini yapıyor.

FAZLA ÜRETİMİ KIYMAYA KARIŞTIRMA OPERASYONU!
Durmuş, tavuğun marketlere geri alım garantisi ile verildiğini belirterek, tavuk firmalarının geri aldığı ürünü denetimli olarak imha etmesi gerektiğini belirterek, “Bunu yapmak yerine, kokusunu kimyasallarla baskılayıp kıymaya karıştırmak için resmi izinlerini aldılar” değerlendirmesini yapıyor.

AVRUPA’DA KANSER VAKALARINDA TÜRKİYE BİRİNCİ!Avrupa’da son 5 yılda Türkiye’nin kanserde birinci sıraya çıktığını belirten Durmuş, bu rekorun arkasında da tavuk lobisinin olduğuna dikkat çekiyor.

“Özellikle 25-35 yaş arası gençlerde kanser vakası çok arttı.

Kanser vakalarının büyük bölümü kimyasal zehirlenmeden kaynaklı!”

Durmuş, Türkiye’de gelişmiş gıda laboratuvarları olduğuna işaret ederken, “Numune alanlar darp ediliyor, hatta öldürülüyordu.

Yani ‘test almayacaksın’ deniyordu. Sonra kanunu yumuşatıp ‘tavuğu da katacaksın’ dediler.”

DİZDAR: KANSERİN NEDENİ DENETİMSİZ TAVUK!..
Ünlü Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, çok çabuk bozulan ve marketten iade olarak alınan tavuğun imha edilmediğini, yine tüketime verildiğini teyit ediyor.

Dizdar, “Kıymayı ucuza getirmenin yolu bu. İmha etmeyip, kimyasalla karıştırıp, sağlıklıymış gibi yapıyorlar. Bu geçmişte de böyleydi. Şimdi yasal olarak yapacaklar.

Çok çabuk bozulan tavuğu kimyasala bulayıp insana yedirdiğinizde kanser olur mu? ‘Olur!’

Tabii ki bu tüm kanserleri açıklamaz.”