Uzayda uzun süre kalan astronotlar, yerçekimsiz ortamın vücutlarında yarattığı tahribatla mücadele etmek zorunda kalıyor. ISS'te aylarca kalan astronotların kemik ve kas kaybı yaşadığı, kan dolaşımlarının değiştiği, hatta bacak kaslarının zayıfladığı biliniyor.
İnsan vücudu yerçekimsiz ortama adapte olurken, kaslar ve kemikler kullanılmadığı için zayıflıyor. NASA'nın verilerine göre, astronotların kemik kütlesi her ay ortalama %1 azalıyor. Williams ve Wilmore'un uzun süre uzayda kalması, bu kaybın daha da çok olmasına neden oldu.
10 YIL YAŞLANDI!
Dönüşlerinde kaydedilen görüntüler, astronotların fiziki olarak ciddi bir değişim geçirdiğini gözler önüne serdi. 59 yaşındaki Sunita Williams'ın uzaya gitmeden önceki hâli ile dönüşteki görünümü arasındaki fark çok belirgindi.
Saçları tamamen beyazlamış, vücudu çökmüş ve yanakları içe çökmüş olarak görülen Williams'ın "10 yıl yaş alımış gibi" görünmesi, uzay yolculuğunun etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. NASA uzmanları, stresin ve yerçekimsiz ortamın saç beyazlamasına ve cilt incelmesine neden olduğunu belirtiyor.
KAS ERİMESİ VE KEMİK KAYBI
NASA verilerine göre astronotlar, uzayda 6 ay geçirdiğinde vücut kuvvetlerinin yarısını kaybediyor. Williams ve Wilmore ise 9 ay boyunca ISS'te kaldı. Bu da vücutlarının ciddi bir güçsüzlük yaşadığını gösteriyor.
Kalp de yerçekimsiz ortama adapte olup daha az çalıştığı için, döndüklerinde astronotlar tansiyon sorunları yaşayabiliyor. ISS'ten dönen astronotlar genellikle ilk saatlerde yürüyemez ve sürekli baş dönmesi yaşar.
REHABİLİTASYON PROGRAMI: HAYATA YENİDEN ADAPTE
Wilmore ve Williams, NASA'nın kendileri için hazırladığı 45 günlük rehabilitasyon programına alınacak. Bu süre zarfında, astronotlara haftada 7 gün günlük 2 saat egzersiz yaptırılacak. Amaç, kas kaybını tersine çevirmek ve yeniden dünyadaki yaşam koşullarına adapte olmalarını sağlamak.
Williams ve Wilmore'un, dünyaya yeniden uyum sağlamaları aylar alacak olsa da NASA, uzay misyonlarının sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini azaltmak için yeni çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar, "uzaya çıkan astronotların vücutlarında meydana gelen değişimlerin bazılarının geri döndürülemez olduğuna" da dikkat çekiyor.
Sunita Williams ve Butch Wilmore'un ISS'teki görevi NASA için kritik öneme sahipti. Ancak dönüşleri, uzay yolculuklarının insana olan etkileri konusunda yeni soruları da beraberinde getirdi. Uzayı keşfetmek çok büyük bir heyecan olsa da, bunun astronotlar üzerindeki bedelinin oldukça ağır olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.