Bilim ve Teknoloji

Twitter’a reklam yasağı!

Abone Ol

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle reklam yasağı getirdi. BTK'nın aldığı karara göre, Twitter'a Türkiye'de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler tarafından artık reklam verilemeyecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. 5651 sayılı Kanun'a eklenen ek madde 4 ile Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılara temsilci belirleme yükümlülüğü getirildiğini belirten Sayan, Twitter, Facebook, YouTube gibi 9 sosyal ağın temsilci belirleyerek BTK'ya bildirimde bulunduğunu ifade etti. Temsilcilerin adli merciler ve idari makamlardan gelen talep ve bildirimlere cevap verme yükümlülüğü olduğunu ve altı ayda bir raporlama yapma, Türkçe kullanıcı başvurularına yanıt verme gibi çeşitli görevleri bulunduğunu belirtti.

2022 yılında yapılan değişiklikle, sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisinin güçlendirilerek Türkiye'deki kullanıcıların haklarının daha etkin bir şekilde korunması ve yetkili mercilerin kararlarının zamanında yerine getirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda sosyal ağ sağlayıcılarına çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma, kullanıcı haklarını daha etkin bir şekilde koruma, kriz planı sunma, reklam kütüphanesi oluşturma ve şeffaflığı artırma gibi yükümlülükler getirildi. Ayrıca Türkiye'den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar ayrıştırılarak, onların temsilcisinin idari, teknik, mali ve hukuki yönden tam yetkili ve sorumlu tutulması kararlaştırıldı.

"ÜÇ AY İÇİNDE TEMSİLCİ BELİRLENMEZSE..."

Ancak, Twitter'ın belirlenen süre içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği ortaya çıktı. Bu nedenle BTK, Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Yasak uyarınca Twitter'a yeni reklam verilemeyecek, mevcut sözleşmeler geçerli olmayacak ve para transferi yapılamayacak. Yasak uygulananlara verilen reklam giderleri, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre kabul edilmeyecek. Üç ay içinde Twitter'ın temsilci belirlememesi durumunda bant genişliğinin daraltılması da gündeme gelecektir. Bu gelişme, dijital platformların Türkiye'deki yasal düzenlemeler ve temsilcilik konusundaki uyum sürecini önemli ölçüde etkileyecek bir adımdır.