ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği ve ekonomi bürokrasisinin yanı sıra işçi temsilcileri, sendikalar, kongre üyeleri ve sanayi liderlerinin de katıldığı geniş çaplı etkinlikte, ABD’nin küresel ticaret sistemine bakışını kökten değiştirecek yeni bir ekonomik doktrini açıkladı.
TRUMP BU DEFA VERGİ DAĞITTI
Trump, "Bu gece yarısından itibaren dış ülkelerde üretilen otomobillere %25 gümrük vergisi uyguluyoruz. Bu yalnızca başlangıç" diyerek sözlerine başladı.
Amerikan ekonomisinin bugüne dek "tek taraflı teslimiyet" politikası izlediğini iddia eden ABD Başkanı, artık bu anlayışın sona erdiğini, "Amerikan halkına, Amerikan işçisine, Amerikan çiftçisine borcumuz var. Artık kendimize bakma zamanı geldi" ifadeleriyle duyurdu.
Trump kendilerine zarar veren ticaret duvarlarını yıkacaklarını belirterek "ABD'nin altın çağı geri geliyor. Bugün ekonomik bağımsızlığımızı ilan edeceğiz" dedi.
ABD dışında üretilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacağını ilan eden Trump, Avrupa Birliği ve İngiltere'yi, "Avrupa dost değil, bizi soyuyorlar, AB ülkeleri yıllardır Amerikan ürünlerine karşı adil olmayan tarifeler ve tarife dışı engeller uyguluyorlar" ifadeleriyle suçlayarak yeni ek vergiler getirdi.
AB'ye yüzde 20, İngiltere'ye ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi.
Trump'ın yeni tarife oranlarını ülkeler bazında gösterdiği tabloda yer alan bazı ülkeler ve oranları, "Çin: %34, Avrupa Birliği: %20, Sırbistan: %37, İngiltere: %10, Vietnam: %46, İsrail: %17, Güney Afrika: %30, Japonya: %24, Norveç: %15, Tayvan: %32, İsviçre: %32, Türkiye: %10" şeklinde sıralandı.
"BİZDEN ALINAN ZENGİNLİĞİ GERİ GETİRECEĞİZ"
Meksika ve Kanada, Trump'ın açıkladığı uzun tarife listesinin dışında kaldı.
ABD Başkanı, Tayland, Hindistan, Vietnam ve diğer ülkeleri ABD ürünlerine yönelik tarife politikaları ve vergi rejimleri nedeniyle eleştirdi.
Trump karşılıklı tarifelerin ABD'de "tüketicilere daha güçlü rekabet ve daha düşük fiyatlar" getireceğini söyledi.
"Hepinizin desteğini istiyoruz. Herkes harika, çok teşekkürler. Yakında çok mutlu olacağız hep birlikte. Sadece araba fabrikaları değil; ama özellikle araba üreticileri ne kadar mutlu göreceğiz." dedi.
GIDAYA DA EL ATTI
Tarifeler yalnızca otomobilleri kapsamıyor.
"Aynı zamanda çiftçiler için de çok iyi haberlerimiz var. Onlar yıllardır dünyadaki diğer üreticiler tarafından hep rahatsız edildiler." diyen ABD başkanı, ithal edilen gıdalarla ilgili planlanan vergilerin de bu geceden itibaren yürürlüğe konacağını söyledi.
ABD İÇE KAPANIYOR
Trump, "ABD’ye ithal edilen hemen hemen tüm mallara en az %10 oranında vergi uygulayacağız" diyerek, daha genel bir korumacılık politikası izleyeceklerinin sinyalini verdi.
Trump konuşmasında, Amerikan imalat sektörünün yeniden ayağa kaldırılmasının kendi döneminin en öncelikli ekonomik hedefi olduğunu belirtti.
Konuşmasının bu kısmında bir zamanlar Detroit’te kapanan fabrikaları örnek göstererek "Şu anda âtıl kalan binlerce üretim tesisi, yeniden üretime geçecek. UAW ve diğer sendikalı işçileri buna hazır. Fabrikalar geri geliyor. Otomobil işçilerimiz için bu yeni bir başlangıç." dedi.
Konuştuğu kürsünün hemen önünde çiftçi ve işçilere yer verildiği görüldü.
Trump ayrıca, otomotiv sektöründe faiz indirimi planladıklarını duyurdu ve yalnızca ABD’de üretilen otomobillerin bu teşvikten yararlanabileceğini belirtti.
EKONOMİK BAĞIMSIZLIK
Konuşmasında ekonomik güvenlik kadar sağlık güvenliği konusuna da değinen Trump, ABD’nin artık kendi halkını tedavi edecek kadar ilaç ve antibiyotik üretemediğini söyleyerek "Eğer yarın bir savaş çıksa, antibiyotik ihtiyacımızı karşılayamayız. Bu kabul edilemez. Ekonomik bağımsızlık, aynı zamanda ulusal güvenlik meselesidir." dedi.
Trump, ithalata aşırı bağımlı hale gelen elektronik, ilaç ve çip üretim sektörlerinde acil önlemler alınacağını ve bu alanlarda büyük yatırımlar yapılacağını belirtti.
SANAYİ DÖNEMİNE DÖNÜŞ
Trump, NAFTA gibi eski ticaret anlaşmalarını sert dille eleştirerek, ABD'nin sanayi altyapısının bu süreçte tahrip olduğunu söyledi. Trump sözlerine "90 bin fabrika kapandı, 5 milyon imalat işi kaybedildi. 26 trilyon dolar değerinde Amerikan varlığı el değiştirerek yabancı yatırımcıların eline geçti. Ticaret açığı 1.2 trilyon dolara yükseldi. Bu bir ekonomik kriz değil, bir ulusal felaket. Eski başkanlar uyudu, ben bu uykudan ülkeyi uyandırmaya geldim." şeklinde devam etti.
TEHDİTLERİNİ DE SAVURDU
Konuşmasında açıkça dış liderleri hedef alan Trump, "Yarın sabah beni arayacak krallar, başbakanlar, büyükelçiler şunu bilsin: Kendi gümrük vergilerinizi kaldırın. Ticaret bariyerlerinizi sonlandırın. Para biriminizi manipüle etmeyin. Aksi halde Amerikan pazarına erişmek artık bedelsiz olmayacak." dedi.
DEV ŞİRKETLERİN YATIRIM SÖZÜNÜ PAYLAŞTI
Trump, şimdiden birçok şirketin ABD’ye yatırım planladığını belirterek, "Bu şirket arasında Apple, TSMC, Oracle, Johnson & Johnson, Meta, General Motors ve Hyundai gibi dev şirketler var. Bu firmalar toplamda 6 trilyon dolarlık yatırım planlıyor. Yıllar sonra bugün geriye dönüp baktığınızda, ‘Amerika’nın kurtuluş günü o gündü’ diyeceksiniz." dedi.
Trump konuşmasının sonunda, yeni politikalarının ABD'yi dünyanın yeniden üretim merkezi haline getireceğini vurgulayarak, "ABD zenginleşecek, güçlenecek, yeniden dünyanın üretim merkezi olacak. Bu yalnızca tarifelerin hikâyesi değil; bu, Amerikan halkının yeniden ayağa kalkmasının hikayesidir." diyerek sözlerini tamamladı.