Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington ve Kiev'le yürütülen barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, asker toplama çalışmalarına hız verdi.
RUS ORDUSUNDA GÖZE BATAN ADIM
Rusya Federasyonu, son 14 yılın en büyük askerlik hizmetini duyurdu. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu adımın bir stratejinin parçası olduğunu açıkladı.
Haberlere göre Vladimir Putin'in yardımcısı Kirill Dmitriev bu hafta Washington DC'de ABD özel temsilcisi Steve Witkoff ile görüşecek.
160 BİN RUS ASKERE ÇAĞRILDI
Rusya Savunma Bakanlığı’nın bu yılki bahar celbinde yaşları 18 -30 arasında değişen 160 bin kadar erkeği orduya çağırdığı bildirildi.
Söz konusu çağrı, asker sayısında dikkat çeken bir atışı gösterirken, ülkede 203 bin kişinin askere çağrıldığı 2011'den bu yana en büyük askeri alım olacağı belirtildi.
Rus basınında yer alan bilgilere göre 2024 yılında ilkbaharda 150 bin, sonbaharda ise 133 bin kişi askere alındı.
Putin'in kararnamesinde, askerlik hizmetinin yanı sıra " askerlik hizmeti sona eren asker, denizci, çavuş ve astsubayların" görevden alınacağı da belirtildi.
ASKERLİK YAŞI SINIRI DEĞİŞTİ
Rusların bir kısmı, ordunun büyütülmesini hedefleyen Putin’in kararlarına tepki gösterdi. Kremlin'in müzakerelere hazır olduğuna dair açıklamalarına rağmen savaşı sürdürme niyetinin bir göstergesi olduğu, askerlik hizmetine alınanların savaşa gönderilmediği açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı, askerlerin sözleşme imzalamaya zorlandığı ve cepheye gönderildiği iddia edildi.
Devlet Duması, Haziran 2024'te askerlik hizmetini yapanların sayısını birkaç yıl içinde 2 milyondan fazla artacak planı hayata geçirerek, askerlik yaşının üst sınırını da 27'den 30'a çıkardı.
RUSYA, UKRAYNA’DA ÇOK KAYIP VERDİ
Politico'ya göre bağımsız Rus gazeteciler, Putin'in işgali başlatmasından bu yana 100.000'den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü doğruladı.
Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı Mart ayında, savaşın başlangıcından bu yana 895.450 asker kaybettiğini söyledi.
AVRUPA HAREKETE GEÇTİ
Putin’in kararı Avrupa’da da yankı buldu. İngiltere de dâhil olmak üzere Avrupa'da şu anda 1,47 milyon aktif görevdeki askeri personel bulunduğu bildirilmişti. (SIPRI, 2024)
İngiltere Savunma Bakanlığı İstihbarat Teşkilatı, Rusya'nın ilave 180 bin askerin çoğunu barındırabilmek için kara kuvvetlerindeki birliklerin sayısını ve büyüklüğünü artıracağını belirtti.
ALMANYA KARARINI AÇIKLADI
Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, BBC’ye yaptığı açıklamada, "Rusya tarafından tehdit ediliyoruz. NATO’nun dört yıl içinde olası bir saldırıya hazır olması gerekiyor" sözleri ile Almanya'nın savaşa hazırlanmaya karar verdiğini duyurdu.
Parlamento savunma harcamalarını sıkı borçlanma kurallarından muaf tutma kararı aldıktan sonra BBC'ye konuşan Breuer, Rusya'nın saldırganlığının Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını düşündüğünü ve bu yüzden bu kaynak artışına acil bir şekilde ihtiyaç duyulduğunu söylediği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Putin tarafından tehdit ediliyoruz. Bunu savuşturmak için ne gerekiyorsa yapmak zorundayız. Mesele, hazırlanmak için ne kadar zamana ihtiyaç duyduğum değil, Putin'in bize hazırlanmak için ne kadar zaman tanıyacağı. Ne kadar erken hazırlanırsak o kadar iyi olur.”
AVRUPA, NATO’YU YETERLİ GÖRMÜYOR
Soğuk Savaş'ın ilk günlerinde Avrupa projesi başladığından beri savunulan Ortak bir Avrupa ordusu fikri, bugünlerde ciddi şekilde yeniden dillendirilmeye başladı.
Avrupa Birliği Komisyonunun savunma ve uzaydan sorumlu üyesi Andrius Kubilius, Rusya'nın 2030'dan önce bir NATO ülkesine saldırabileceği uyarısında bulunarak Avrupa'nın ABD'den bağımsız savunma kabiliyetlerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
İstihbarat raporlarının, Rusya'nın, 2030'dan önce "NATO ülkelerinden herhangi birine karşı yapılacak silahlı bir saldırının hepsine karşı yapılmış sayıldığını" bildiren 5. maddesini test edebileceğini gösterdiğini aktaran Kubilius, "Gelişmiş bir askeri sanayiye sahip olmalıyız ki savaş durumunda tüm stoklara ve gerekli tüm ekipmana sahip olabilelim." dedi.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın Sumy şehrine yönelik Rus saldırısından sonra yaptığı açıklamada Rusya'nın 2030 yılına kadar Avrupa'ya tam ölçekli bir saldırı başlatabileceği konusunda uyardı. "Eğer biri yanlış hesap yaparsa ve Polonya'ya veya başka bir müttefike saldırarak kurtulabileceğini düşünürse, bu vahşi ittifakın tüm gücüyle karşılaşacaklardır," dedi.
AVRUPA’DA SAVAŞ ALARMI
Avrupa hükümetleri nükleer caydırıcılıktan ev tipi hayatta kalma kitlerine kadar, Avrupa ülkeleri belirsizliğe hazırlanıyor.
İsveç, Finlandiya ve Almanya gibi ülkeler, insanlara yiyecek, su ve ilaç stoklamaları konusunda tavsiyelerde bulunan acil durum hazırlık kılavuzları yayınladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın nükleer şemsiyesini doğuya doğru genişletmenin sinyalini verirken, Polonya taktik nükleer silah edinmeye ilgi duyduğunu dile getirdi.
Economist dergisi konuya ilişkin hazırladığı haberinde, “kimsenin istemediği ama herkesin korktuğu bir savaş” olduğuna işaret ederek ülke ülke yapılan hazırlıkları şöyle listeledi;
İSVEÇ: TESLİM OLMAK YOK, SADECE SAVUNMA
Haberde, İsveç'in “Kriz veya Savaş Gelirse” rehberi, vatandaşları çatışmaya zihinsel olarak hazır olmaları, temel ihtiyaçları stoklamaları ve kamusal sığınakları bulmaları konusunda uyardığı belirtildi. Ayrıca zorunlu askerlik hizmeti ve 16-70 yaş arası için 'toplam savunma' sistemiyle bunun açıkça ortada olduğuna dikkat çekildi.
FRANSA: BİR HAYATTA KALMA REHBERİ
Fransa’da, doğal afetlerden nükleer saldırılara kadar krizleri kapsayan 30 sayfalık bir kılavuz yayınlanacağı bildirildi. Fransız yetkililerin, “Bu, İsveç'in aksine savaşa hazırlanmakla ilgili değil." sözlerine yer verilirken, vatandaşlara temel ihtiyaçlarını stoklamaları ve kamu hizmeti rollerine kaydolmaları tavsiyesinde bulunulacağı belirtildi.
FİNLANDİYA: HER TÜRLÜ TEHDİDE HAZIR
Rusya ile 800 mil sınırı olan Finlandiya'nın “Olaylara ve Krizlere Hazırlık” rehberinde, elektrik kesintileri, siber saldırılar ve askeri tehditler için hayatta kalma ipuçları sunuldu. Vatandaşlara, evcil hayvan maması ve ısıtma ekipmanı da dâhil olmak üzere üç günlük temel ihtiyaçları stoklamaları tavsiye edildi.
ALMANYA: HAYATTA KALMAK İÇİN STOK YAPMAK
Almanya'nın “Acil Durum Hazırlığı Rehberi” on günlük yiyecek, beş günlük su ve acil durum nakit rezervleri önerildi. Askerlik hizmeti 2011'de kaldırılmış olsa da, son tartışmalarla bunun geri dönüşü gündemde.
DANİMARKA, NORVEÇ VE BALTIKLAR: SAVUNMALARIN GÜÇLENDİRİLMESİ
Danimarka'nın “Krizlere Hazırlık” ve Norveç'in “Norveç Acil Durum Hazırlığının Bir Parçasısınız” rehberinde, vatandaşlara 3-7 günlük malzeme stoklamalarını tavsiye edildi. Litvanya'nın “LT72” rehberindeyse işgal durumunda direniş stratejilerini bile içerdiği vurgulandı.
Dünya bıçak sırtında duruyor. Ortadoğu’da savaş yayılma riski altında, Çin ve ABD çatışmaya doğru gidiyor ve Avrupa'nın hırsları kontrolsüz olarak nitelendirdiği Rusya’ya karşı NATO ve Avrupa da hazırlıklar başladı.