Papa Francis’in 26 Nisan’daki cenaze töreninde, tabutunun konduğu zemin olarak İran’ın kuzeybatısından gelen geleneksel bir Heriz halısı, Vatikan’ın 600 yıllık geleneğini gözler önüne serdi.
Vatikan, 14. yüzyıldan bu yana dini törenlerde özellikle Türk, İran ve genel olarak İslam coğrafyasına ait halıları “kutsal alan”ı simgelemek için kullanıyor.
Ölümle kutsal birleşmeyi sembolize eden bu halılar, Papa II. John Paul ve Papa Emeritus XVI. Benedict’in cenazelerinde de tercih edilmişti.
Anadolu, İran ve Levant bölgelerinden gelen halılar, Avrupa’da değerli sanat eserleri gibi görülürken, genellikle dini ritüellerde, özellikle de figürlerin ayaklarının altına serilirdi.
Tarihi resimlerde de benzer bir gelenek görülüyor. Örneğin, Andrea del Verrocchio’nun 1486 tarihli Bakire ve Çocuk tablosunda, Meryem Ana'nın ayaklarının dibinde yer alan Türk halısı ayaklarının altında "ayrıcalıklı bir zemin" yaratmak amacıyla kullanılmıştır.
Katolik Kilisesi’nin İslam coğrafyasına ait halıları benimsemesi, dinler ve kültürler arası diyaloğun sessiz bir kanıtı olarak değerlendirilirken, sanatın ve inancın sınır tanımadığı bu gelenekle bir kez daha gözler önüne seriyor.