Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir bölgesinde salı günü 26 sivilin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı Hindistan ve Pakistan arasındaki tansiyonu yükseltirken, iki ülke askerleri, art arda ikinci günde silahlı çatışmaya girdi.

ÜST ÜSTE İKİ GÜN ÇATIŞTILAR

Hindistan ordusundan yapılan açıklamada, Hint askerlerinin gece yarısı civarında Keşmir'in Hindistan ve Pakistan bölgelerini ayıran 740 kilometrelik fiili sınır boyunca Pakistan ordusuna ait çok sayıda karakoldan açılan ateşe karşılık verdiği belirtildi.

Pakistan birliklerinin perşembe günü gece yarısı civarında da ara ara ateş açtığı, Hint tarafında herhangi bir can kaybı olmadığı aktarıldı.

PAKİSTAN’DAN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Pakistan ise Hindistan’da yaşanan saldırının bir “beyaz bayrak” saldırısı” olduğuna ve uluslararası bir soruşturmaya ihtiyaç duyulduğuna inanıyor.  

New York Times gazetesi, Pakistan Savunma Bakanı Hac Muhammed Asif'in ifadesine dayanarak verdiği habere göre Pakistan, "uluslararası müfettişler tarafından yürütülen herhangi bir soruşturmaya" "iş birliği yapmaya hazır" olduğunu belirterek, saldırının soruşturulması çağrısı yaptı.

“HİNDİSTAN’IN BAHANESİ”

Hindistan salı günü gerçekleşen saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutmuştu ancak İslamabad saldırıya ilişkin herhangi bir katılımının olmadığını belirterek, iddiaları reddetti.

Saldırıdan bu yana nükleer silahlara sahip iki ülke birbirlerine karşı bir dizi karar alarak uygulamaya koydu. Hindistan kritik öneme sahip İndus Suları Anlaşması'nı askıya aldı ve Pakistan da hava sahasını Hint havayollarına kapattı.

Pakistan Savunma Bakanı Asif, gazeteye yaptığı açıklamada, Hindistan'ın terör saldırısının ardından uygulamaya koyduğu yasaklara işaret ederek, su anlaşmasını askıya alma ve iç siyasi amaçlar için bahane olarak kullandığını söyledi.

İsrail, “Kılıç Kırma” operasyonunda ağır kayıplar veriyor İsrail, “Kılıç Kırma” operasyonunda ağır kayıplar veriyor

Hindistan'ın, "hiçbir kanıt olmadan, hiçbir soruşturma yapmadan" Pakistan'ı cezalandırmak için adımlar attığını da belirtti.

Asif, gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu savaşın alevlenmesini istemiyoruz, çünkü bu savaşın alevlenmesi bu bölge için felakete yol açabilir" dedi.

“KEŞMİR DİRENİŞİ'NİN PAKİSTAN’DA ETKİNLİĞİ YOK”

Saldırıyı, sosyal medyada paylaştığı mesajla, Keşmir Direnişi adlı az bilinen bir örgüt üstlendi.

Hindistan güvenlik birimleri, Keşmir Direnişi'nin, aynı zamanda Direniş Cephesi olarak da bilinen, Leşker-i Tayyibe ve Hizbul Mücahidin gibi Pakistan merkezli militan örgütlerin bir cephesi olduğunu iddia ediyor.

Asif röportajda, "Pakistan'da herhangi bir yapılanmaları yok" diyerek, bu iddiayı reddetti.

Leşker-i Tayyibe'nin "feshedildiğini" ve Pakistan kontrolündeki topraklardan saldırı planlama veya gerçekleştirme imkanının olmadığını söyleyen Asif, "Bu insanlar, onlardan geriye ne kaldıysa, kontrol altındalar. Bazıları ev hapsinde, bazıları gözaltında. Aktif üyeleri yok," dedi.