Oval Ofis’te Trump ile açıklamalarda bulunan Netanyahu’nun Türkiye hakkında söylediği ifadeler dikkat çekti.
“TÜRKİYE İLE SURİYE’DE ÇATIŞMAK İSTEMİYORUZ”
İsrail Başbakanı, Ankara ile doğrudan çatışma arzusunda olmadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’nin Suriye’yi bir araç olarak kullanmasını istemiyoruz. Türkiye ile Suriye’de çatışmak istemiyoruz. Başkan Trump ile Türkiye’nin ilişkileri çok güçlü. Bu çatışmayı nasıl önleyebileceğimizi konuştuk. ABD Başkanı’ndan daha iyi bir ara bulucu olamaz.”
Netanyahu'nun sözleri, Türkiye-İsrail ilişkilerinin seyrine dair diplomatik sinyaller olarak yorumlandı.
SURİYE’DE GERİLİMİ TIRMANDIRAN SALDIRI
Suriye'de Esad yönetiminin 8 Aralık 2024'te devrilmesinin ardından başlayan süreçte en çok kaygı uyandıran unsurlardan biri potansiyel bir Türkiye-İsrail çatışması oldu.
Suriye’deki yeni yönetimle iyi ilişkileri bulunan Türkiye'nin bu ülkedeki askeri varlığını daha da genişletme ve daha kapsamlı askeri üsler elde etme ihtimalini, İsrailli yetkililer tehdit olarak gördüklerini açıkladı.
İsrail de aynı süreçte Golan Tepelerindeki hakimiyetini Suriye toprakları içinde hem yeni tampon bölgeler oluşturarak genişletti hem de askeri harekatlarını yoğunlaştırdı.
Gerilimi somutlaştıran son gelişme geçen hafta İsrail’in Şam, Hama ve Humus şehirlerinde askeri ve bazı altyapı tesislerini vurmasıyla yaşandı.
Bu tesisler arasında, Türkiye tarafından üs haline dönüştürülmesi planlanan T4 askeri üssü de yer aldı.
TÜRKİYE’NİN DİPLOMATİK TAVRI
Türkiye Savunma Bakanlığı kaynakları, Şam ile askeri işbirliği konusunda görüşmelerin yapıldığını doğrularken, askeri üs kurulmasına ilişkin iddialarla ilgili resmi açıklama yapmadı. Ayrıca basında çıkan bu tür iddialara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
İsrail basınına konuşan ancak ismi açıklanmaya yetkililer ise İsrail Ordusu'nun T4 askeri tesisine saldırılarının Türkiye'ye bir "mesaj" olduğunu söyledi.
İsrail ile yaşanan bu gerilime ilişkin ilk kapsamlı değerlendirme, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından 4 Nisan'da Brüksel'de yapıldı.
FİDAN'DAN DERS
Reuters'a konuşan Fidan'ın en temel mesajı Türkiye'nin İsrail "çatışma" istemediği oldu:
"Her şeyden önce, biz Suriye'de İsrail ile bir çatışma istemiyoruz. Çünkü Suriye, Suriyelilere aittir. Suriye, Türkiye'ye ait değildir. Suriye, İsrail'e ait değildir."
Fidan ayrıca Şam yönetiminin istediği ülkeyle işbirliği yapabileceğini, buna İsrail'in de dahil olduğunu kaydetti.
Fidan'ın açıklamalarından saatler sonra adı açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail'in de Türkiye ile Suriye'de bir çatışma istemediğini gazetecilere açıkladı.
Ancak, aynı yetkili, Türkiye'nin İsrail sınırlarına yakın bölgelerde tahkimat yapmasına da izin verilmeyeceğini, bunu engellemenin birçok yolu olduğunu da kayda geçirdi.