TÜİK verilerine göre, şubat ayında külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,92, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,76 reel getiri sağladı. Bu oranlarla altın, yatırım aracı olarak en çok kazandıran enstrüman olarak dikkat çekti.

Buna karşın, mevduat faizi (brüt) ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) sınırlı kazç sağlarken, döviz cephesinde dolar ve euro değer kaybetti. Borsa tarafında ise BIST 100 endeksi yatırımcısını zarara uğrattı.

ALTIN VE DİBS ÖNE ÇIKTI

Son üç aylık dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 6,5, TÜFE ile yüzde 3,7 reel getiri sağlayarak dikkat çekti. Altı aylık dönemde ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 15,79, TÜFE ile yüzde 7,58 kazç sağlayarak en çok kazandıran yatırım aracı oldu. BIST 100 endeksi ise bu süre zarfında en fazla kaybettiren finansal aracı oldu.

Akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? Benzin, motorin ve LPG fiyatları (19 Nisan 2025) Akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? Benzin, motorin ve LPG fiyatları (19 Nisan 2025)

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE ALTIN FARKINI ORTAYA KOYDU

Uzun vadeli yatırım yapanlar için de altın güvenli liman olma özelliğini korudu. Yıllık bazda külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 32,34, TÜFE ile yüzde 19,17 reel getiri sağlayarak yatırım araçları arasında açık ara lider oldu. Mevduat faizi ve DİBS sınırlı kazç sağlarken, dolar, euro ve BIST 100 endeksi yıllık bazda yatırımcısını zarara uğrattı.

ALTIN GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR

Yatırımcılar, ekonomik belirsizlikler ve piyasalardaki dalgalanmalara karşı altının güvenli liman olma özelliğini koruduğunu bir kez daha gördü. Külçe altın, hem kısa hem de uzun vadeli getirisiyle finansal yatırım araçları arasında öne çıkmaya devam ediyor.