İstanbul'da dün 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve diğer yetkililer İstanbul'daki AFAD merkezinde durum değerlendirmesi yaptı.
Toplantının ardından bakanlar basın mensuplarının karşısına geçerek açıklama gerçekleştirdi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklaması şöyle:
"Şu ana kadar en büyüğü 5.9 olmak üzere 266 artçı deprem meydana geldi. 4 ve üzeri artçı deprem sayısı 9. Depremden 26 dakika sonra, saat 13.15'te Türkiye Afet Müdahale Planı devreye girdi. Tüm afet gruplarının temsilcileri AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi'nde Ankara ve İstanbul olmak üzere toplandı. Saha taramaları ve 112 Acil Çağrı Merkezimize gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu herhangi bir can kaybı yaşanmadı; deprem sebebiyle yaralı vatandaşımız da bulunmamaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar 16 bin 712 çağrı geldi. Bunlardan 995'i 'depremle ilgili acil yardım' talebiydi. AFAD tarafından İstanbul'a, 650 personel ve 148 araç görevlendirildi. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız, akredite STK'larımızla birlikte ise toplam 903 araç ve 11 bin 481 personel görevlendirildi.
İstanbul'da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız dün gece camilerimizde; 50 bin vatandaşımız da okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırıldı. Yani toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma talebi karşılandı. Türk Kızılayı İstanbul koordinasyonunda 38 belediye ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla birlikte 36 ikram çadırı, 99'u Kızılay'a ait olmak üzere ikram aracı ama yine belediyelerinin hepsi Sivil Toplum Kuruluşlarımızın da bu noktada yine beslenme çalışma grubunun destek paydaşlarıyla birlikte toplam 286 araç ile bin 508 personel ve gönüllü sayısına ulaştık. 348 dağıtım noktasında 527 bini aşkın çorba, 16 bin ekmek, 400 binin üzerine ikram malzemesi, 55 bin kumanya, 400 binin üzerinde sıcak soğuk içecek ve 500 binin üzerinde su dağıtıldı. Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte sahadadır. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için gerekli tüm tedbirler alınmış, olası riskler titizlikle değerlendirilmektedir. İstanbul Emniyet Müdürümüz ve Jandarmamız da sahalarda. Dışarıda kalan vatandaşlarımızın güvenliğiyle ilgili dün gece bizim güvenlik birimlerimiz sabaha kadar onları beklediler. AFAD Deprem Bilim Kurulumuz da dün bir açıklama yayınladı. Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesini, binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımızın 112 Çağrı Merkezine bilgi vermelerini, olası artçı sarsıntılara karşı tedbiri elden bırakmamasını vatandaşlarımızdan önleyici bir tedbir tavsiyesi olarak özellikle rica ediyorum. Lütfen; vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almalarını tavsiye ediyoruz. Sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan, teyitsiz bilgilere lütfen itibar etmeyelim. İstanbul'umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum”
“BİN 399 YAPI İHBARI ALDIK”
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un açıklaması şöyle:
"Dün depremin haberini alır almaz, her afette, sel ve yangında olduğu gibi bizde hemen afet bölgesine ilgili tüm ekiplerimizle birlikte harekete geçtik. Bakanlarımızla birlikte, AFAD koordinasyon merkezimize geçerek, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde istişarelerimizi ve toplantılarımızı yaptık. Ekiplerimizi sahaya sevk ettik. Ardından şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızı mevcut durumla ilgili bilgilendirmeye gayret gösterdik. Afet Koordinasyon Merkezi'nde bu bilgilendirme sürekli yapılacak. Bugün de yine sizlere Afet Koordinasyon Merkezi'mizden sesleniyoruz. İstanbul'umuzun 39 ilçesinde ana merkez, kaymakamlık nezdinde Afet Koordinasyon ilçe merkezlerimiz faaliyete geçmiş ve vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Bölgelerden, ilçelerden, mahallelerimizden gelen veriler ışığında depremin hemen ardından İstanbul başta olmak üzere çoğunluğu İstanbul'dan talepler aldık. Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'daki vatandaşlarımızdan toplamda bin 399 yapı ihbarı aldık. İhbar edilen binaları ekiplerimiz tedbiren boşalttılar ve incelemelerini yaptılar. Şu ana kadar 7 binamız çok şükür az hasarlı. Bunun dışında herhangi bir orta hasar ve ağır hasar söz konusu değil. Fatih ilçemizde metruk bir binamız ki içinde herhangi bir vatandaşımız yaşamıyordu, o binamız yıkıldı. Onunla ilgili de hafriyat, enkaz çalışmaları süratli bir şekilde bugün içerisinde tamamlanmış olacak. Hasar tespit personelimiz de önceliği ihbar gelen bu yerlere acilen gitmek. İstanbul'un 39 ilçesi ve 963 mahallesinde saha çalışmalarına devam ediyoruz. Ekip sayısını dün itibariyle 3 bine çıkaracağımızı paylaşmıştık. Gün içerisinde 3 bin hasar tespit ekibi tüm İstanbul'da kamu binaları başta olmak üzere gelen tüm hasarları birebir yerine giderek tespit edecek ve incelemeleri gerçekleştiriyor olacağız"
“60 HASTAMIZ BULUNMAKTA”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, depremin etkisiyle yaralanma olmadığını belirterek, "Bununla birlikte deprem sonrası, panik, travma, kaçış ile ilgili yaralanmayla haslarımız direk kendisi ya da 112 yardımıyla hastaneye başvurdu. İkincil yaralanmalarla başvuran hastalarımıza geç başvurular ve acil gözlemde tedavi görenlerle birlikte 60 hastamız bulunmakta. 55'i İstanbul'da 1 tanesi Sakarya'da 2 tanesi Yalova'da ve 2 tanesi Tekirdağ'da olmak üzere bu hastalarımızın tedavileri devam etmektedir. Genel sağlık durumları iyi hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Özellikle vatandaşlarımızdan ricamız böyle panik anlarında soğukkanlı davranmaları ve bilinçli hareket etmeleri. Ve özellikle İstanbul gibi deprem riski olan illerden deprem öncesinde depremde nasıl davranacakları konusunda bilinçli olmaları, özellikle hem yapısal anlamda hem mantalite anlamında depreme hazırlıklı olmaları, depremde nasıl hareket edeceğini ne yapacağını bilmesi ezberlemesi gerekmektedir. Kurumlarımız da aynı şekilde devletin tüm kurumlarının elbirliğiyle organize olduğunu depremle ilgili tüm hizmetleri verebildiğini gördük. Ama yine de büyük deprem olursa nasıl hareket edebileceğimizi istişare ediyoruz. Tüm hastanelerimizde hizmetlerimiz poliklinik, ameliyat hizmetleri dahil kesintisiz sürmekte. Fiziksel anlamda analizleri yeniden yapılmakta. Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde İstanbul'da 2002'den itibaren yaklaşık 41 büyük hastane yapıldı. Yaklaşık 12 tane izolatörlü hastanemiz var. Bunlar depremde ilgili hizmetlerini kesintisiz sürdürebilecek izolatörlere sahip yapılar. Bunlar bizim afet planlarımızda depremle ilgili merkez noktalarımız. Sağlıkla ilgili hem insan gücümüz hem fizik yapılarımız İstanbul'daki depreme her zaman hazır. Sağlık sistemimiz her türlü depreme hazır. Ancak toplum ve yapıların da hazır olması gerekiyor. Ben konuda İstanbul'daki olabilecek depremlerle ilgili hep birlikte çalışmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.