İstanbul'da Silivri merkezli 6.2'lik depremin ardından çok sayıda artçı oluştu. Uzmanlar ise depremle dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Daha önce değerlendirmeleriyle dikkat çeken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, son depremin tarihini işaret ederek önemli bir detayı hatırlattı.
İşte Moriwaki'nin açıklamalarından öne çıkanlar:
İstanbul'da beklenen bu büyük depremi daha yaşamadık. 99 depremi ile İzmit fayı rahatlarken Orta Marmara fayına baskı oluştu. Bu faydaki deprem bekleniyor. 25 yıl mı 30 yıl mı artı eksi var burada. Tahmin etmek çok zor. Depreme bir adım yaklaştığımız söylenebilir.
Bu depreme hazırlık 30 sene sürecektir. Eskiden bir binadan bir kişi itiraz edince yapılamıyordu ama şimdi yüzde 50 onay verilince yapılıyor. Deprem ortadayken insanların itiraz etmemesi lazım. Japonya'da insanlar bilinçli, kurallarla değil bu bilinçle ilerleniyor.
Orta Marmara fayını işaret ederek konuşan deprem uzmanı Moriwaki; ''7.5 gibi bir depremi bu bölgede bekliyoruz. Maraş'taki deprem 1 dakika sürmüştü, Japonya'da 9 şiddetindeki deprem 3 dakika sürüyor, durduktan sonra tekrar 3 dakikalık deprem meydana geliyor'' dedi.
Marmara'da tsunami olma ihtimaline açıklık getiren Moriwaki şunları söyledi:
Bir küçük bardaktaysa bile bir dalga oluşabiliyor. Okyanuslarda da büyük dalgalar oluşuyor. Marmara'da çok büyük bir tsunami beklemiyorum, en fazla 1 metre olabilir. En kötü senaryo 3 metre, o da ne demek 1 kat. Yüzerek kurtulmak mümkün değil. Ancak bir ağaca veya bir şeye tutunarak kurtulabilirsiniz.
TÜRKİYE'DE YAPI STOĞUNDAN YARISI İZİNSİZ
Zemin iyiyse ve bina biraz çürükse de sıkıntı olmaz. İnsanlar anlamıyorsa binadan zemini iyi olan yeri seçsin. Zeminden sonra ruhsat var mı yok mu bu da önemli. Türkiye'deki yapı stoğunun yarısından fazlası izinsiz. Yapı denetim sisteminde de sıkıntı olsa da bunu geçiyorsa yine de sorun yok.
BÜYÜK DEPREM GELECEK
1509 VE 1766 depremi gibi bir deprem beklenen. Bu ara 257 yıl. 1766 yılının üstüne de 257 yıl eklersek 2023 yılıyla karşılaşıyoruz işte. Enerji biriktirildi. Yapılan çalışmalara bakarsak bu tablo doğru çıkıyor. Artık eksi 20 yıl olabilir. Kentsel dönüşümü hızlıca yapmak lazım. Büyük deprem gelecek. Ne zaman gelecek ne kadar gelecek değil; gelecek.
Yaşam üçgeni çok önemli. Sıvı varsa insan bir ay yaşayabilir. Bal ya da çikolata da koyabilirsiniz yanınıza. Maske de bulundurabilirsiniz, yoksa yatağınızın çarşafını da kullanabilirsiniz. Yatağınız yanında çekmecede durabilir bunlar. Bir de imdat mesajı için düdük bulundurmalısınız.
1 HAFTA İÇİNDE DEPREMLER OLABİLİR
İstanbul'da dün yaşanan, kısa süren 6.2 büyüklüğündeki deprem, Silivri açıklarında ve Orta Marmara Çukuru'nda yaşandı. Marmara'da, 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla deprem olabilir. İstanbul için büyük deprem riski var. Bu depremin ardından da önümüzdeki bir hafta içinde depremler devam edebilir ve dikkatli olmak gerekir.
200 YILLIK GECİKME VAR VE ZAMANINI DOLDURDU
Marmara'nın kuzey ve güney kolu var. Güney kolu Düzce'den başlıyor. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'ye gidiyor. Burada 100 senede bir büyük deprem yaşanıyor. Bu bölgede de 200 yıllık bir gecikme var ve zamanını doldurdu.
EN ÇOK AVCILAR VE BÜYÜKÇEKMECE HİSSETTİ
Kuzey kolu ise Gebze'den Orta Marmara Fayı'ndan geçiyor. Ben Tuzla'da oturuyorum. Anadolu yakası yumuşak bir zemin Silivri'deki 6.2'lik depremi oldukça hissettik. Silivri'den daha fazla depremi Avcılar, Büyükçekmece hissetti.
Binanın zemin sağlamlığının önemli olduğuna dikkat çeken Moriwaki, ''Marmara'da tsunami tehlikesi var. Deprem merkezine uzaklıktan daha önemli olan binanın zemininin sağlam olmasıdır. Yeşilköy, Avcılar, Büyükçekmece denize yakın olan bu bölgelerde zemin yumuşak ve sıkıntı var. Taksim'de binalar kötü olsa da zemini sağlam olduğu için daha iyi durumda'' dedi.
Moriwaki şunları da söyledi:
HAZIRLIKLI OLUNURSA HASARI YÜZDE 70 AZALTABİLİRİZ
Ege'deki fay hatları ince ve kısa fay hatları onlar çok yıkıcı olmayabilir. Ama Yunanistan'da bu faylar 7'lik deprem yapabiliyor. Doğu Anadolu'da da deprem beklenen bölgeler var ve biliniyor. Türkiye de, Japonya da deprem ülkeleri ve hazırlıklı olmak gerekiyor. Devlet de millet de depreme hazır olursa, hasarı yüzde 70 azaltabilirsiniz.
YAŞAM ÜÇGENİNDE KALIN
Türkiye'deki binaların yüzde 50'si kaçak, kontrolsüz yapılar. Devlet ve belediyeler mutlaka bunun üzerine eğilmeli. Deprem anında mutlaka yaşam üçgeninin içinde kalmalı. Bir yatağın yanına uzanarak üzerinize düşebilecek ağırlıktan, dolaptan korunabilirsiniz. Bir beton düşse bile buradaki boşluk içinde hayatta kalma şansınız olacaktır.
MERDİVENLERE DİKKAT, YANINIZDA SU BULUNDURUN
Merdivenler ise deprem anında en tehlikeli alanlardır. Ayağa kalkıp deprem anında kaçmaya çalışmamak gerekir. Asansör tehlikelidir. İnsan, 72 saat susuz yaşayabilir. Yanında su varsa daha fazla da yaşayabilir. Suyu da şişenin kapağıyla içmelisiniz, idareli kullanmalısınız. Yanınızda küçük bir çikolata da bulunması vücut sağlığı için önemli. Bir düdük mutlaka kurtarma çantasında olmalıdır.