Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirilen “Dijitalleşme Çağında Türkiye ve Dünya: Haberleşme ve Siber Güvenlik” konulu konferansa, üniversite yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan, konuşmasında dijital dönüşümün etkileri ve siber güvenliğin gelecekteki rolüne dikkat çekti.
"BEYNİMİZİ İNTERNETE BAĞLAMA NOKTASINA YAKLAŞIYORUZ"
Teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediğini belirten Prof. Dr. Arslan, her 10 yılda iletişim sistemlerinin değiştiğini ve artık nesnelerin birbiriyle bağlantılı hale geldiğini söyledi. Hatta yakın gelecekte insan beyninin internete bağlanabileceği projelerin gündemde olduğunu ifade eden Arslan, "İnsan hafızası ve işlem kapasitesini artırmak için bulut sistemlerinin beyinle entegre edilmesi üzerine dünya genelinde ciddi çalışmalar yürütülüyor" dedi.
Ancak bu gelişmelerin beraberinde büyük riskler getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Arslan, "Telefonlarımız, kullandığımız uygulamalar masum görünse de kişisel verilerimizin nasıl kullanıldığını çoğu zaman bilmiyoruz. Bilinçsizce attığımız her dijital adım, bizi daha savunmasız hale getiriyor" diye konuştu.
"GÜVENDE DEĞİLİZ"
Siber güvenliğin artık sadece bireylerin değil, ülkelerin de hayati meselelerinden biri haline geldiğini vurgulayan Arslan, "Elektrik ve su şebekemizi koruyamıyorsak, güvenliğimiz yok demektir. Düşman artık sınırdan girmiyor, sistemlerinize sızıyor. Bu savaş, çoktan başladı" ifadelerini kullandı.
"BU ÇAĞIN CEPHESİ BİLİMDİR"
Günümüzün savaşının bilgi, teknoloji ve bilim alanında verildiğini belirten Arslan, "Geçmişte fiziksel savaşlarda nasıl canla başla mücadele ettiysek, bugün de bilgi savaşında aynı ruhla mücadele etmeliyiz. Bu savaşın cephesi üniversiteler, askerleri ise bilim insanlarıdır. Gençlerimizi bu bilinçle yetiştirmeliyiz" diyerek öğrencilere çağrıda bulundu.