Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayiindeki öncü isimlerden biridir. 1979 yılında İstanbul-Sarıyer'de doğan Bayraktar, eğitimine Sarıyer İlköğretim İlkokulu'nda başlamış ve 1997 yılında Robert Kolej'den mezun olmuştur. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra, University of Pennsylvania'da (UPenn) GRASP laboratuvarında staj yapmış ve yüksek lisans eğitimini UPenn'de Elektrik Mühendisliği alanında sürdürmüştür.
Bayraktar'ın araştırmaları, insansız hava araçları (İHA) alanında birçok önemli konuya odaklanmış ve dünyada ilk kez birçok alanda bilimsel yayın yapmasını sağlamıştır. Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de burslu olarak yüksek lisans-doktora teklifi almış, ancak 2003 yılında Baykar bünyesinde Türkiye'nin milli İHA teknolojilerini geliştirmek amacıyla Türkiye'ye dönmüştür.
Bayraktar, 2007 yılından bu yana Baykar bünyesinde Teknoloji Liderliği (CTO) görevini yürütmekte olup, 2021'den itibaren Baykar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bayraktar liderliğinde geliştirilen Bayraktar TB2 S/İHA sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2014 yılında girmiş ve dünyada 31 ülkeye ihraç edilmiştir. Ayrıca, Bayraktar AKINCI TİHA da 2021'de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmiş ve Eylül 2023 itibariyle 8 ülkeye ihraç edilmiştir.
Selçuk Bayraktar, sadece savunma sanayi alanında değil, aynı zamanda milli ve özgün teknoloji geliştirme çalışmalarında da aktiftir. Baykar ekibiyle birlikte Türkiye'nin ilk uçan araba prototipi CEZERİ'yi geliştirmiştir. Ayrıca, kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilen Bayraktar TB3 SİHA ve Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar KIZILELMA MİUS'un geliştirme projelerine liderlik etmektedir.
Bayraktar'ın liderliğindeki Fergani Uzay Teknolojileri, alçak yörünge takım uyduları ve yörünge transfer araçları geliştirme projelerine odaklanmaktadır.
Ayrıca, COVID-19 salgınına karşı Türkiye'de başlatılan mücadeleye liderlik etmiş ve Baykar, BIOSYS, ASELSAN ve ARÇELİK ile işbirliği yaparak yerli solunum cihazını geliştirmiş ve dünya genelinde birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Bayraktar ayrıca, Canan Bayraktar Toplum Sağlığı Vakfı'nda sağlık alanındaki çalışmalara öncülük etmektedir.
Selçuk Bayraktar'ın başarıları, Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı ve Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı gibi uluslararası ödüllerle de taçlandırılmıştır. Aynı zamanda, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nda (T3 Vakfı) yetenekli gençlerin teknoloji geliştirme süreçlerine katılımını teşvik etmek için çalışmaktadır ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu gerçekleştirmek amacıyla bilimsel çalışmalara liderlik etmektedir.
Selçuk Bayraktar Evli mi?
Selçuk Bayraktar Cumhurbaşkanı Recep Tayip Emine Erdoğan'nın kızları Sümeyye Erdoğan ile 2016 yılında evlidir ve bir çocuk babasıdır
Selçuk Bayraktar Hususi pilot lisansına sahiptir
Milli Havacılık rekorlarına imza atan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin güdüm ve kontrol sistemi tasarımı
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk Milli İHA olma ünvanına sahip Bayraktar Mini İHA'nın tasarımı
Bayraktar TB2 İHA Sistemi ile Milli Füze atışının başarıyla tamamlama (Türk Patent Enstitüsü Tescil No: 2015 03023)
Türkiye'nin ilk döner kanat İHA Sistemi Malazgirt İHA'nın tasarımı
Aldığı Ödüller
Karabağ Nişanı
Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı
Patentleri
• Hava Araçları İçin Otomatik İniş-Kalkış Sistemi (Türk Patent Enstitüsü 2015/07928)
• Değişen Çalışma Şartlarını Algılayabilen Elektromekanik Servo Motor Kontrollü Eyleyici Sistemi Ve Kontrol Metodu (Türk Patent Enstitüsü 2015/14111)
• Üç Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi (Türk Patent Enstitüsü Ref: PT2015-00693)
• EKG Cihazı (Türk Patent Enstitüsü Ref: PT2015-00693)