Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borçlarına ilişkin şu ana kadar 28,2 milyar lira tahsilat yapıldığını açıkladı.
CNN Türk yayınına katılan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:
SGK olarak bizim temel amacımız iletişimi sağlamak ve prim borçlarının olduğunu ve bu prim borçlarının ödenmesi noktasında kendilerini davet ettik. Birçok belediye bizimle iş birliğine girdi. 149 belediye toplamda 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere Sosyal Güvenlik Kurumumuza başvurmuşlardır. Bu süreçte aslında belediyelerimize şunu ifade ettik; prim borçlarını ister taksitlendirebilirler ya da üzerlerinde şerh veya ipotek bulunmayan gayrimenkullerini de bize bir teminat olarak gösterebilirler ve borçlarını yapılandırabilirler.
''BİR SMA İLACINI DAHA GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALDIK''
SGK'nin bazı ilaçları karşılamadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Işıkhan, sağlık sisteminin kendileri için çok önemli olduğunu, yaşlı nüfusunun arttığını, yaşlılık ve emekliliklerle birlikte sağlık giderlerinde artış yaşandığını kaydetti. Bakan Işıkhan, geri ödeme kapsamında olan ilaçlara da işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kanser tedavisinde kullanılan ilaç sayısı; 818 yurt içi ruhsatlı olmak üzere, 91 adedi de yurt dışından temin edilen ilaçlar olmak üzere 909 adet. Bugün itibarıyla geri ödeme kapsamına alınan ilaçlarımızın sayısını komisyonlarımızın belirlediği ilkeler doğrultusunda artırıyoruz. 8 bin 475'i yurt içi, 398'i yurt dışı olmak üzere 8 bin 873 ilaç SGK tarafından karşılanmaktadır. 2024 yılında 432 yeni ilaç ödeme kapsamına alındı."
SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan ilaçları da geri ödeme kapsamına aldık. Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına almış olduk. Hastaların alternatif tedaviye erişimlerini sağlamış olduk. Bilgisayarlı tomografi, MR görüntülemelerinde kullanılan kontrast madde ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesi sağlanarak, vatandaşlar bu ilaçları eczanelerden almaya ihtiyaç duymayacak. Yoğun bakım ünitelerinde oluşan sağlık verilerinin sisteme entegre edilerek anlık olarak takip edilmesi sürecini de başlatmış olduk.
''9 BİN SAHTE BOŞANMA YOLUYLA YETİM AYLIĞI ALINDIĞI TESPİT EDİLDİ''
Bakan Işıkhan, usulsüzlüklere geçit vermediklerini belirterek, yapılan denetimler ve hileli boşanmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Geçen yıl 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim gerçekleştirdiklerini söyleyen Işıkhan, "Sadece hileli boşanmalar üzerinden yapılan incelemelerde 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edildi. 7 bin 400'ü ile ilgili ödenen rakamların faiziyle geri alınması için işlem başlattık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk" ifadelerini kullandı.
EYT'NİN 5 YILLIK MALİYETİ 3,4 TRİLYON LİRA
EYT'den emekli olanların ve bu düzenlemenin toplam maliyetiyle ilgili de Işıkhan, "Bugüne kadar 3 milyon 123 bin vatandaşımız emekli oldu. Bu düzenlemenin ilk yıl maliyeti 724 milyar lira. Önümüzdeki 5 yıl içinde de kümülatif olarak değerlendirdiğimizde maliyeti 3,4 trilyon lira olacaktır. Kapsamlı olarak değerlendirildiğinde ciddi maliyetli, aynı anda insan gücü kaybı olarak da değerlendiriyorum" diye konuştu.
''SON 12 YILIN EN DÜŞÜK İŞSİZLİK ORANINI YAKALADIK''
İŞKUR Gençlik Programı hakkında yöneltilen soruyu yanıtlayan Işıkhan, gençlere gelir desteği sağladıklarını, toplam 66 bin 931 üniversite öğrencisine 495 milyon 701 bin 13 lira ödeme gerçekleştirdiklerini ve program için de 7 milyar 15 milyon lira bütçe ayırdıklarını belirtti.
Kadın istihdamına yönelik projeleri de anlatan Bakan Işıkhan, istihdamı artırma hedefleri olduğuna dikkati çekerek, şu verileri paylaştı:
32 milyon 314 bin kişi istihdamda yer almakta. İşsiz sayımız 3 milyondu, son verilerle birlikte 2 milyon 886 bin kişiye düşmüş durumda. Genel işsizlik oranımız 8,2, son 12 yılın en düşük işsizlik oranını yakalamış durumdayız. 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 2028 yılındaki hedefimiz de işsizliği yüzde 7,5'e düşürmek olacaktır. Bu da bizim için çok önemli bir hedef.
Bakan Işıkhan, ev kadınlarının emekliliğiyle ilgili çalışmaların başladığını, 2028'den önce ev kadınlarına yönelik emeklilik müjdesini paylaşmayı hedeflediklerini aktardı.
Bazı Suriyelilerin Türkiye'den ülkelerine dönmesiyle birlikte istihdamdaki açığı belirlemek için araştırma yaptıklarını söyleyen Işıkhan, "O kadar güçlü bir istihdam yapımız var ki iş gücü açığı ortaya çıkmayacak. Eğer bir iş gücü açığı ortaya çıkarsa bunu yerli nüfustan, vatandaşlarımızdan telafi etme yoluna gideceğiz. Daha kapsamlı analizlere ihtiyaç var" dedi.
KAMUDA TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ
Bakan Işıkhan, kamu işçilerinin zam görüşmelerine ilişkin, "İnşallah masadan ayrılırken işçilerimizle tokalaşarak bu uzlaşmayı, sözleşme sürecini tamamlamayı arzu ediyoruz. İnşallah bu yılı da başarıyla, sosyal diyalog temelinde, çalışma barışını koruyarak nihayete erdirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.