Massachusetts Temsilciler Meclisi üyesi Ayanna Pressley, ABD’de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün sağlık durumu ve yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili kamuoyuna dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Pressley, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Öztürk’ün gözaltına alındığı 25 Mart’tan bu yana astım ilaçlarına ulaşamadığını ve Louisiana’daki gözaltı merkezinde üç kez astım krizi geçirdiğini ifade etti.

Pressley, Öztürk'ün avukatlarından edindiği bilgilere dayanarak, gerekli tıbbi bakımın sağlanmamasının temel insan haklarının ihlali anlamına geldiğini belirtti. “Bu sadece bir ihmal değil, aynı zamanda zulüm ve ciddi bir ahlaki ve yasal başarısızlıktır” diyen Kongre üyesi, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, Öztürk’e bir an önce uygun sağlık hizmeti sağlanmasını istedi.

Ayrıca Öztürk’ün geçici olarak iptal edilen öğrenci vizesinin geri verilmesi ve serbest bırakılması yönünde talepte bulunan Pressley, Massachusetts senatörleri Elizabeth Warren ve Ed Markey’e de seslenerek, “Gözaltında geçen her dakika, hem sağlığı hem de temel hakları için bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Havalimanı'nda operasyon! Kutu kutu kokain ele geçirildi İstanbul Havalimanı'nda operasyon! Kutu kutu kokain ele geçirildi

MAHKMEDE GERİLİM YÜKSELDİ

Dün Massachusetts’teki federal mahkemede görülen duruşmada Öztürk’ün avukatları, müvekkillerinin Louisiana’ya gizlice nakledilmesi girişimini “şeffaflıktan uzak ve kasıtlı bir uygulama” olarak değerlendirdi. Avukatlar, mahkemeden Öztürk’ün yeniden Massachusetts’e getirilmesini ve serbest bırakılmasını talep etti.

Federal yargıç Denise Casper ise hem savunma hem de hükümetin taleplerini dinledikten sonra, davanın nerede görüleceğine dair kararını erteledi. ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı avukatlar ise Öztürk’ün Louisiana’daki gözaltı merkezinde kalmasının gerektiğini savundu.

ÜNİVERSİTEDEN DESTEK MESAJI

Rümeysa Öztürk’ün doktora eğitimi aldığı prestijli Tufts Üniversitesi de öğrencisine destek açıklamasında bulundu. Üniversite Rektörü Sunil Kumar, mahkemeye sunduğu belgede, Öztürk’ün tutuklanmasının kampüsteki uluslararası topluluğu olumsuz etkilediğini ve üniversite güvenliğine dair kaygıları artırdığını dile getirdi. Kumar, öğrencilerinin serbest bırakılması yönündeki taleplerini yineledi.

GÖZALTI SÜRECİ VE VİZE TARTIŞMASI

25 Mart akşamı, iftar yemeğine giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün öğrenci vizesi, daha sonra iptal edilmişti. Florida Senatörü Marco Rubio, Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 300’den fazla yabancı öğrencinin, "Hamas destekçisi" oldukları gerekçesiyle vizelerinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceklerini açıklamıştı.

Ancak bu gelişmeler üzerine devreye giren federal bir yargıç, Öztürk’ün sınır dışı edilmesini geçici olarak durduran bir karar verdi. Karar, öğrencinin maruz kaldığı muamele ve sağlık koşulları konusunda sürecin daha yakından izleneceği sinyalini verdi.