Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakü’de Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristanlı mevkidaşlarıyla Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı’nı imzaladı.

Güney Gaz Koridoru için düzenlenen toplantıda ayrıca TEİAŞ ile AzerEnerji arasında elektrik iletimi alanında işletme anlaşması imzalandı.

BAKÜ’DE TARİHİ ANLAŞMA

Başarır'dan elektrik zammına tepki Başarır'dan elektrik zammına tepki

Anlaşma ile Türkiye ile Nahçıvan arasındaki mevcut elektrik iletim altyapısı modernize edilecek ve mevcut kapasite genişletilecek.

Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı, Bakü’de düzenlendi.

Açılışını, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in gerçekleştirdiği toplantıda AB Enerji ve Konut Komiseri ve Danışma Konseyi Eş Başkanı Dan Jorgensen’in konuşmasının ardından bakanlar oturumuna geçildi.

KAPASİTE 6 MİLYAR METREKÜP, HEDEF 12 MİLYAR METREKÜP

Bakan Bayraktar, burada bir konuşma yaparak Türkiye’nin enerji vizyonunu anlattı.

Toplantıya olan üst düzey katılımın, bölge ülkelerinin enerji güvenliği konusundaki kararlılığına işaret ettiğini belirten Bayraktar, son uluslararası gelişmelerin enerji arz güvenliği için bölgesel ve küresel diyalogun önemini bir kez daha kendilerine gösterdiğini söyledi.

Bayraktar, Güney Gaz Koridoru'nun uzun vadeli enerji iş birliğini sağlamada önemli bir rolü bulunduğunu ifade ederek “Buraya katılanların neredeyse tamamının yeşil ekonomiye yönelik iddialı planları var. Türkiye olarak bu kapsamda iş birliğimizi genişletmeye hazırız.” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda çeşitli altyapı projeleriyle doğal gazda arz güvenliğini attırdığını belirten Bayraktar, “Yeniden gazlaştırma terminallerinin yanı sıra iletim ve depolama kapasitesine yaptığımız yatırımlarla şu anda gaz ihtiyacımızın yarısını sıvılaştırılmış biçimde ithal edebiliyoruz. Ayrıca gaz depolama kapasitemizi 6 milyar metreküpe çıkardık. Önümüzdeki 5 yıl içinde 12 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

ENERJİ ZİNCİRİ

Bayraktar, geçen yıl Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2035 yılına kadar rüzgâr ve güneşte kurulu gücü 120 gigavata çıkarma hedefini ortaya koyduğunu anımsatarak Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimle 3,5 milyon evin ihtiyacını karşıladıklarını bildirdi.

Bayraktar, Şırnak-Gabar sahasından günlük petrol üretiminin 80 bin varile ulaştığını kaydederek yeni keşifler için çalıştıklarını ifade etti.

Enerji açısından zengin bölgeleri birbirine bağlayan bir ülke olarak bölgesel iş birliğini geliştirmek istediklerini vurgulayan Bayraktar, “Özellikle doğal gaz alanında tedarikimizi çeşitlendirmeye devam ediyoruz. 1 Mart’ta başlayan Türkmenistan'dan doğal gaz ithalatımız, bir taraftan kendi tedarikimizi güvence altına alırken aynı zamanda Orta Asya enerji kaynaklarını Avrupa pazarlarına taşıma hedefi doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır. İlk kez sınırımızın olmadığı bir ülkeden boru gazı tedarik etmemiz, çeşitlendirme ve rekabetçi gaz arzı açısından bir dönüm noktası olmuştur.” dedi.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN İŞBİRLİĞİ

Bakan Bayraktar, toplantının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Görüşmede iki ülke arasında enerji alanında yürütülen iş birlikleri ele alındı.

Görüşme sonrasında Güney Kafkasya’da tarihi ve stratejik bir önemi olan Nahçıvan konusunda yeni bir gelişme yaşandı.

Bakan Bayraktar ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov’un katıldığı tören ile TEİAŞ ile AzerEnerji arasında işletme anlaşması imzalandı.