MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
İstanbul'da meydana gelen son depremin ardından gözler yeniden, beklenen büyük Marmara depremine çevrildi.
Uzmanlar, yaşanan sarsıntıların, riskin geçtiği anlamına gelmediğini, tam tersine toplumun depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşen mega kentte hem bireysel hem de kurumsal düzeyde alınacak önlemlerin hayati öneme sahip olduğu ifade ediliyor.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Namık Çağatay, Samimi Haber’e İstanbul’da gerçekleşen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Silivri güneyinde meydana gelen depremin yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda bir fayı kırdığını belirten Çağatay, bu durumun büyük deprem tehlikesini ortadan kaldırmadığını vurguladı. Büyük deprem riski hâlen geçerli olduğunu ifade eden Çağatay; “Maalesef büyük depremin olma olasılığı yüksek. Büyüklük olarak 7.0 ve daha büyük bir deprem olma ihtimali var” dedi.
“TEHLİKE SÜRÜYOR”
Bazı deprem mühendisleri ve uzmanların tehlikenin geçtiği yönündeki yorumlarını eleştiren Çağatay, bu görüşlerin doğru olmadığının altını çizdi. Çağatay, hem vatandaşların hem de devletin 7 ve üzeri büyüklükte bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak; “Halen büyük bir deprem tehlikesi var. Bu riski azaltmıyor” diye konuştu.
“BİLİMSEL OLARAK DÜŞÜK BİR İHTİMAL”
Medyada sıkça dile getirilen; "5, 6 veya 6.2 gibi depremlerin sıklaşması büyük depremin enerjisini boşaltır ve riski ortadan kaldırır" şeklindeki yorumlara da değinen Çağatay, bu değerlendirmenin tam doğru olmadığını belirtti.
Çağatay, sadece 6.2 ve artçılarının bu riski azaltmadığını dile getirerek; “6.2 büyüklüğündeki bir deprem, fayın bir kısmını kırdığı için oluşacak depremin büyüklüğünü biraz azaltmış olabilir. Ancak, riskin iyice azalması için çok sayıda 6 ve daha büyük depremlerin olması gerekir” şeklinde konuştu.
Ayrıca, fayın 65-70 kilometre uzunluğundaki bir parçasının, 4-5 adet 6.2 büyüklüğünde depremle parça parça kırılması durumunda riskin azalabileceğini ifade etti. Çağatay, ancak bunun pek olası olmadığını dikkat çekerek; “Kesinlikle mümkün değil diyemeyiz, ama bu bilimsel olarak çok düşük bir ihtimal” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Namık Çağatay; “Özellikle hasar görmüş evlere girmemeleri gerekiyor. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız” diyerek, depreme karşı hazırlık ve bilinçli davranışların önemine dikkat çekti.