Yumurta fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişin ardında, ABD’nin agresif ithalat politikası ve üretimdeki düşüş etkili oldu.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’nin ilave vergilere rağmen yüksek bedelle yumurta aldığını belirterek, iç piyasanın da bu fiyatlara uyum sağlamak zorunda kaldığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ocak ayına ilişkin "Kümes Hayvancılığı Üretimi" verilerine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,1 oranında azalarak 1 milyar 652 milyon 615 bin adede düştü. Bu durumun nedenlerinden biri ise ekim ve kasım aylarında etkili olan kuş gribi nedeniyle tavuk sayısındaki azalma oldu.
ABD'NİN YÜKSEK BEDELLİ YUMURTALARI FİYATLARI YUKARI ÇEKTİ
Afyon, ABD’nin yumurta ithalatında anlık ve agresif bir tutum sergilediğini vurgulayarak, “ABD, yüksek bedelle az miktarda yumurta alıyor. Ancak belirlediği fiyatlar iç piyasayı da etkiliyor ve yerel piyasa bu seviyelere uyum sağlamak zorunda kalıyor. Küresel fiyatlar normalleştiğinde Türkiye’de de fiyatlar dengelenecek” dedi.
ABD’nin ithalat talebinin azalmasıyla birlikte iç piyasada arz fazlası oluşabileceğine dikkat çeken Afyon, "Şu anda piyasa marketlerin tutumuyla şekilleniyor. ABD rüyası sona erdiğinde üretim fazlasını nasıl yöneteceğimizi düşünmek zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.
YUMURTA FİYATLARINDA YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 17 ARTIŞ
TÜİK’in 2025 Şubat ayına ilişkin açıkladığı "Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi" (Tarım-ÜFE) verilerine göre, tavuk yumurtasındaki fiyat artışı şubatta aylık yüzde 8 olarak gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında ise yumurta fiyatları toplamda yüzde 17 arttı. 2024 yılını 3,51 TL seviyesinde kapatan yumurtanın fiyatı, iki ay içinde 4,10 TL’ye kadar yükseldi.
Uzmanlar, önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak yumurta fiyatlarında dalgalanmaların sürebileceğini belirtiyor.