Kira krizi ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Yasal sınıra rağmen bazı ev sahipleri, yüksek kira zamlarıyla kiracılarına baskı yapmaya devam ediyor.

Vatandaşın gündeminde olan fahiş kira artışları, dün (3 Temmuz) gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın da gündeme alınan konularından biri oldu. Bu kapsamda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ZAM KONUSUNDA YÜZDE 25 SINIRI"

Kira zamlarına ilişkin konuşan Bakan Tunç, “Zam konusunda yüzde 25 sınırı var. Sözleşme olduğu için yüzde 25’i geçemez. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim yüzde 26 yapmak istedi. Kiracı imzalamaz ama ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da gerekçeleri var. İhtiyaç nedeniyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin" diye konuştu.  

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 

Kira anlaşmazlıklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Tunç, "Artmış olabilir. Artırmadıysa kiracıyı tahliye yoluna başvurmuştur. Bu kiracıyı koruyan bir şey. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor. Arabuluculuk da 1 Eylül'de başlıyor" dedi.

ÜÇ YIL KİRAYA VEREMEZ 

Öte yandan kira anlaşmazlıkalarında sözleşmesi bulunan kiracıları ev sahibi gelişigüzel bir şekilde evden çıkaramıyor. Ev sahibi yalnızca kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyaç duyması halinde kiracıdan tahliye talebinde bulunabiliyor. Bu şekilde kiracısını evden tahliye eden ev sahibi söz konusu daireyi üç yıl süreyle başka birine kiralayamıyor.

Kiracıları mağdur eden bir diğer konu ise evin satılması durumu. Ev sahibi evi başka birine sattığında mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa mevcut kiracıyı evden tahliye edebiliyor. Fakat kiracıya 6 ay süre tanınması ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman verilmesi şartı bulunuyor.

DAVA SÜRECİ

Kira anlaşmazlığı davasında tarafların anlaşamaması durumunda ise tahliye davası süreci başken ve bu davalar ortalama 2-2.5 yıl sürüyor. Dava sonuçlanana kadar da ev sahibi kiracıyı tahliye edemez. 

Anlaşmazlık davası sürerken ev sahibi kiracıdan yüzde 25'in üzerinde zam talep ederse, kiracı davayı kazanması halinde geriye dönük zam sınırlamasının üzerindeki farkı faiziyle geri alabiliyor. Hatta kiracı ilk yıl yüzde 25'ten fazla yapılan zamma razı olsa da bir sonraki yıl yaşanan anlaşmazlıkta, önceki yılın sınırlama olan yüzde 25'ten kısmını faiziyle geri alma hakkına sahip oluyor.