Güney Afrika ülkesi Namibya'da 1920 senesinde bir çiftçi tarafından bulunan ve dünyada bilinen en büyük tek parça göktaşı olan Hoba Göktaşı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Yüzde 80'i demir olan 60 ton ağırlığındaki taşın adının ise başka bir hikayesi var.
Hoba Göktaşı Miras Alanı rehberlerinden Namibyalı Jonathan'ın anlattığına göre taşı 1920 yılında bir çiftlik sahibi tarla kazarken buldu.
Soyadını belirtmeyen Jonathan, taşın yeryüzündeki bilinen en büyük tek parça göktaşı unvanına sahip olduğunu ve 80 bin yıl önce dünyaya düştüğünün tahmin edildiğini aktardı.
"BEN BULDUM"
İsminin hikayesi ise şöyle; 1920'de çiftlik sahibi Jacobus Hermanus Brits isimli Alman asıllı bir Namibyalı tarla kazarken tesadüfen taşı buldu.
Brits taşa, yerel dilde 'Ben buldum' anlamına gelen Hoba dedi.
Bulunan cisimden alınan bir parçanın test edilmesi sonucu, göktaşı olduğu keşfedildi.
Bu devasa göktaşının adı o günden sonra çiftçi Birts'in dediği gibi "Hoba" yani ben buldum oldu.
Taşla ilgili vilgi vermeyi sürdüren rehber Jonathan, göktaşının yarım metrelik bölümünün toprağın altında olduğunu kaydetti.
"3 YETİŞKİN ERKEK FİL AĞIRLIĞINDA"
Eni ve boyu yaklaşık 3'er metre olan taşın, 1 metreye yakın yükseklikte olduğunu söyleyen Jonathan, "Taş yaklaşık 60 ton ağırlığında. Bu üç erkek filin ağırlığına eşit" dedi.
Taşın demir, nikel ve kobalt olmak üzere üç ana bileşenden meydana geldiğini bildiren Jonathan, "Yüzde 80'i demirden, yüzde 16'sı nikel ve yüzde 0,76'sı ise kobalttan oluşuyor" bilgisini paylaştı.
Jonathan, ayrıca göktaşının içinde çinko, lityum, baryum ve karbon gibi diğer elementleri de küçük miktarlarda barındırdığına dikkati çekerek "Ama altın ve elmas barındırmıyor. Hem de hiç" dedi.
SICAKLIĞINI HALEN MUHAFAZA EDİYOR SES EKO YAPIYOR
Hoba Göktaşı'nın bileşenlerinden ötürü her zaman aynı sıcaklığı muhafaza ettiğini dile getiren Jonathan, "Ayrıca taşın üzerine çıkıp, tam ortasında durup bir şeyler söylerseniz, sesinizin eko yaptığını göreceksiniz" diye konuştu.
YATAY DÜŞTÜĞÜ İÇİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUDU
Jonathan, göktaşının dünyaya dikey şekilde düşmeyip, suda sektirilen bir taş gibi yatay şekilde düşmesi nedeniyle bütünlüğünü muhafaza ettiğinin düşünüldüğünü de söyledi.
Bununla birlikte yıllar önce taşın burada kamp yapan insanlar tarafından hasara uğratıldığını aktaran Jonathan, bu olaydan sonra çevrelenerek koruma altına alındığını kaydetti.
Rehber taşın sıcaklığını muhafaza ettiğini belirtip "Ayrıca taşın üzerine çıkıp, tam ortasında durup bir şeyler söylerseniz, sesinizin eko yaptığını göreceksiniz" diye konuştu.
"Dünyadaki en büyük tek parça göktaşı" olarak bilinen Hoba Göktaşı, bölgenin en önemli turistik cazibe noktaları arasında yer alıyor.