Üniversitelerin açılması ile Türkiye genelinde  yaşanan barınma sorunu öğrencilere de yansıyacak. Resmi verilere ve yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Türkiye, yurtlardaki 850 bine yakın yatak kapasitesiyle Avrupa'da bu alanda lider konumda görülüyor. Göç ve enflasyon etkisi ile 3-4 yıldır barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerini bu kez yüksek fiyatlar bekliyor.

Geçen yıl öğrencilerin yaşadığı soruna karşı dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu “Binlerce yurt inşaatımız devam ediyor. Dünyanın en ünlü otel zincirleriyle rekabet ediyoruz” açıklaması yapmıştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’da “Yüksek nedeniyle yurtlara talep artacağını hesaplayarak” yurt ve yatak sayısını çoğaltmak için özel yurtlarla, hemşehri dernekleri ve vakıflarla bünyelerindeki yurtlarla ilgili iş birliği yapılması gibi planlamalar yapmaya başlamıştı.

thumbs_b_c_0f69ecdc5ee2cab7aa86ac81379763a1

KAPASİTE ÖĞRENCİ SAYISININ  ÇOK ÇOK ALTINDA

YÖK’ün verilerine göre 2022-2023 eğitim öğretim yılında devlet ve vakıf üniversitelerine kayıtlı 6 milyon 401 bin 149 öğrenci bulunuyor.  Yurtlarfiyatlar.com kurucusu Tuğrul Arslan, Hürriyet Gazetesine yaptığı açıklamada “Temmuz ayı verilerine göre Türkiye genelinde özel yurt fiyatları, bir önceki yıla göre ortalama yüzde 85 ila yüzde 105 arasında bir artış gösterdi. 21 il üzerinden yaptığımız araştırmaya göre yıllık fiyatlar 20 bin liradan başlıyor, 320 bin liraya kadar çıkıyor. Üç büyük ile bakarsak yıllık yurt bedeli İstanbul’da 40 bin, Ankara’da 45 bin, İzmir’de ise 55 bin liradan başlıyor” şeklinde konuştu.

Mevcut öğrenciler için fiyatların yönetmeliklere göre belirlendiğini belirten Arslan “Haziran verilerine göre, mevcut öğrencilere yapılabilecek artış oranı en yüksek yüzde 78.27” dedi. Fiyat artışlarının sürmesini beklediklerini dile getiren Arslan, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıldan bu yana asgari ücrete yapılan artış ile kira, enerji, gıda ve temizlik giderlerindeki fiyat artışları yurtların da fiyatlarını artırmasına yol açtı. Bu kalemlerde yaşanacak olası değişimler yurtların fiyatlarına yansıyacak.

İSTANBUL’DA 2 YILDA ARTIŞ YÜZDE 500

Araştırmaya göre üç büyükşehir ve öğrenci kentlerinde yaklaşık 100 metrekarelik 2+1 daireler dikkate alınarak değer değişimleri incelendi. Buna göre İstanbul, yüksek maliyetlere karşın, daha fazla iş bulma fırsatı barındırdığı için öğrencilerin tercihinde ilk sırada yer alıyor. En çok tercih edilen ilçeler ise Beşikta, Şişli, Kağıthane, Bakırköy, Avcılar, Kadıköy, Üsküdar, Maltepe ve Kartal. Buralarda ortalama kira 10 bin ila 22 bin 500 lira arasında. İki yıllık değer artışı ise yüzde 500.

İZMİR 9 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

İzmir’de Buca, Bornova, Çiğli, Konak ve Balçova’nın öne çıktığı belirtiliyor. Bu beş ilçede 100 metrekare bir evde en ucuz ortalama kira 9 bin lira. Oysa aynı evin 2021 kirası 1.850 lira, 2022 kirası ise 4 bin 650 liraydı. İzmir’de son iki yılda bu ilçelerde kiralar yüzde 300-400 arasında artış gösterdi.

ANKARA İSTANBUL’U YAKALIYOR; 17 BİNİ GEÇTİ

Üç büyük kent içinde son aylarda satış ve kira rakamlarının en çok arttığı il Ankara. Deprem sonrası yoğun göç alan şehirde kiralık konut stoku hızla azaldı, kalanların da fiyatları uçtu. TKSB’nin  araştırmasına göre şehrin merkezi bölgelerinde 100 metrekare bir evin ortalama kirası 17 bin 250 liraya çıktı. Öğrencilerin tercih ettiği bölgelerde en düşük kira ise 6 bin 250 lira. Başkentte 2 yıl önce ise aynı bölgelerde kiralar 1.200 ila 3 bin 500 lira arasındaydı.

GÖÇ VE DEPREM ARTIŞA NEDEN OLDU

Türkiye genelinde üç büyük ilin haricinde öğrenci şehri olarak kabul edilen ve öğrenci nüfusunun yoğun olduğu illerde de tablo benzer. 13 ilde 2021 yılında 1500-2 bin 250 lira bandında olan ortalama kira bedelleri bu yıl 7 bin-13 bin 750 lira bandına çıktı. Bu illerde arz-talep dengesizliğinin yanında deprem sonrası göçler ve yabancı ilgisi de etkili oldu.