Eğitim

Üniversitelerde kontenjanlar boş kaldı: Önemli meslekler başı çekiyor!

Abone Ol

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra boş kalan kontenjanlar dikkat çekti. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) açıkladığı verilere göre; özellikle tıp, mimarlık ve inşaat mühendisliği gibi bölümlerde kontenjanlar dolmadı. 

TIP FAKÜLTESİNDE DİKKAT ÇEKEN BOŞLUK

Tıp fakültelerinde boş kalan kontenjan sayısı geçen yıla göre artarak 700'ü aşarken, mimarlık ve inşaat mühendisliği gibi mühendislik bölümlerinde boş kalan kontenjan sayısı binin üzerinde bulunuyor.

25 BİN BOŞ KONTENJAN

ÖSYM'nin açıkladığı verilere göre, örgün yükseköğretim programlarında kontenjanın yüzde 99,8'i doldu. Lisans programlarına yerleşen adayların yüzde 24,88'i ilk tercihlerine yerleşti. Ancak toplamda 25 bin 387 boş kontenjan bulunuyor. Boş kontenjanların 20 bin 574'ü 4 yıllık lisans programlarına, geri kalanı ise 2 yıllık ön lisans programlarına ait olduğu görüldü. 

17 PROGRAMA HİÇBİR ADAY YERLEŞMEDİ

Bu boş kontenjanlar özellikle mühendislik bölümlerinde dikkat çekiyor. Örneğin inşaat mühendisliği alanında 17 programda hiçbir aday yerleşmedi. Tıp, diş hekimliği ve hukuk gibi alanlarda ise dört programda hiçbir tercih yapılmadı. Yazılım mühendisliği gibi popüler mesleklerde ise üç program tercih edilmedi. 

PUAN FARKLARI DEVASA BOYUTLARDA

Ayrıca, tercih edilen bölümlerdeki puan farkları da göz önüne çarpıyor. Tıp fakültelerinde bile yaklaşık 100 puanlık bir fark oluştu. Bazı programlar arasındaki puan farkları devasa boyutlarda. Örneğin, bir psikoloji programına ilk sıradan yerleşen aday 547 puan alırken, son sıradan yerleşen aday sadece 166 puan aldı. Aradaki puan farkı tam 381 puandır. Benzer şekilde, moleküler biyoloji ve genetikte de 375 puana varan farklar görüldü. 

Sonuç olarak, üniversite yerleştirme sürecinde boş kalan kontenjanlar ve puan farkları, öğrenci tercihleri ve eğitim alanlarının çeşitliliği konularında önemli göstergeler sunuyor.