Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Dünya gazetesine verdiği röportajda ekonomik görünümü değerlendirdi. Turan, seçimlerin ardından ekonomide yavaşlama yaşandığını ve küresel koşulların da etkisiyle ihracatın daraldığını belirtti.

Finansmana erişimin güçleştiği bir dönemde olduklarını söyleyen Turan, enflasyonun daha da hızlanabileceğini ve döviz ihtiyacının net olduğunu ifade etti. Yatırım ortamının öngörülebilirliği açısından zorlu bir dönemde olduklarını vurgulayan Turan, ekonomi yönetiminin döviz girişi için ve ihracatı desteklemek adına yeni adımlar attığını da belirtti.

"ENFLASYONLA MÜCADELEDE BİRAZ DAHA HIZLI OLUNMALI"

Enflasyon Raporu sunumunda yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkarılmasına değinen TÜSİAD Başkanı, "Sunum teknikti, tatmin ediciydi, tahminler gerçekçiydi. Açıklamalara baktığımda kararlı olduklarını da görüyorum. Enflasyonla mücadelede biraz daha hızlı olmamız gerekiyor. Burada şu da dikkatimi çekti; bugüne kadar olan süreç bu konunun iletişimini de çok iyi yapacaklar izlenimini yarattı bende. OVP ile ilgili bir süre önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir araya geldiğimizde de bunu gördüm, toplumun değişik kesimlerini bir araya getirerek fikirlerini almaları olumlu" diye konuştu.

"EKONOMİNİN VERİMLİLİĞE ODAKLANMASI GEREKİR"

Kur korumalı mevduat (KKM) ile ilgili olarak ise Turan, Eylül 2021'de hızlı faiz indirimlerinin ardından TL'nin değer kaybettiğini ve dövize talep olduğunu söyledi. Bu dönemde finansal piyasalara zaman kazandırmak amacıyla KKM ürününün oluşturulduğunu ifade etti. Ancak Turan, KKM'nin yapılan hatayı düzeltmek yerine süreci devam ettirmek amacıyla yapılan bir yama olduğunu ve şu anda da KKM'den çıkışın kademeli olarak özendirildiğini belirtti. Yüksek enflasyon nedeniyle gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğine de vurgu yapan Turan, ekonominin verimliliğe odaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.