Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralarını sarmaya çalışırken son 24 saat içinde yaşanan sarsıntılar, endişeye neden oldu.
DİYARBAKIR
Dün (11 Ağustos) saat 15.25'te Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
ANTALYA
Öte yandan, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde dün saat 16.16'da 4.5 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Deprem Gazipaşa'ya 99.07 kilometre mesafede, 12.44 kilometre derinlikte kaydedildi. Kıyı bölgelerinde hissedilen bu deprem, kısa süreli paniğe neden oldu.
MALATYA
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde ise dün akşam saat 20.48'de 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedilirken, bölgede paniğe neden oldu.
BİNGÖL
Aynı zamanda, Bingöl ili Karlıova ilçesinde bugün sabaha karşı saat 04.55'te 4.3 büyüklüğünde ve yerin 7.43 kilometre derinliğinde bir deprem yaşandı. Deprem uzmanları, bu depremin önceki büyük depremin artçısı olduğunu ve bir süre daha devam edebileceğini belirtiyor.
"4 DEPREMİN ANLAMI FARKLI"
Uzmanlar bu durumu değerlendirirken şunları söyledi:
NTV'ye konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "4 depremin de anlamı farklı. MalatyaAdaki deprem Doğu Anadolu fayının üzerine gelmiyor. Yeni bir fay. Bildiğimiz 5 üzerinde depremm oluşturabilecek fay sayısı 500'dü, bunu güncellememiz lazım. Arap levhası ve Anadolu levhasının çarpışması sonucu Türkiye'deki fay zonlarında hareketlenme oldu. Daha önce deprem olmayan yerlerde de deprem olmaya başladı" dedi.
"BİNGÖL KARLIOVA TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTA"
Bingöl, Diyarbakır ve Antalya'daki depremlerini de yorumlayan Ersoy, "Bingöl Karlıova Türkiye için çok önemli bir nokta. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadollu Fay Hattı'nın buluşma noktası. Diyarbakır'daki artçı bir deprem değil. Çok dillendirmediğimiz bir fay hattında meydana geldi. Antalya'da tarih içerisinde önemli depremler olmamış. Zaman zaman bu bölgede de depremler oluyor" ifadelerini kullandı.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİN ARTÇILARI
Depremin uzmanlarından Okan Tüysüz ise bu depremin, Kahramanmaraş merkezli depremin artçılarından biri olduğunu ve bölgedeki artçı sarsıntıların devam edeceğini söyledi. En az 1 yıl boyunca bu tür depremler yaşanabileceğini ve halkın hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.
"BÜYÜK ARTÇILAR YAŞANABİLİR"
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu depremlerin artçı sınıfında değerlendirilebileceğini ifade etti. Artçı depremlerin zamanla azalarak devam ettiğini ancak büyük bir sarsıntının etkisiyle bazen daha büyük artçılar yaşanabileceğini belirtti.
"SARSINTILAR YAŞANACAK"
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise Malatya'daki depremleri inceleyerek bu depremin Kahramanmaraş'taki depremin öncüsü olabileceğini ifade etti. Aynı zamanda, bölgedeki fay hatlarında yeni bir hareketlenme olduğunu ve bu nedenle bu tür sarsıntıların yaşandığını belirtti.