Dünya

Trump'tan Putin'i ikna etmek için tepki çeken bir hamle daha!

Trump yönetiminin, Moskova ile Kiev arasında varılabilecek olası bir barış anlaşması kapsamında Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımayı değerlendirdiği iddia edildi.

Abone Ol

ABD basınına konuşan konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik olası bir barış anlaşması kapsamında, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ı Rus toprağı olarak tanımayı değerlendiriyor.

ABD İLE RUSYA’NIN KIRIM PAZARLIĞI

Bloomberg kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın konuya ilişkin henüz nihai bir karar almadığını belirtti.

ABD'nin baş müzakerecisi Steve Witkoff, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, görüşmelerin Kırım ve Kiev'in hak iddia ettiği diğer dört Rus bölgesinin statüsüne bağlı olduğunu söyledi.

Bloomberg'e göre ABD, perşembe günü Avrupa müttefiklerine, ateşkes kapsamında mevcut cephe hattındaki çatışmaları dondurma ve Moskova'ya uygulanan yaptırımları hafifletme planını sundu.

TRUMP, PUTİN’İ İKNA ETMEK İÇİN BU KARTI SUNDU

Hem Trump hem de ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio bu hafta, eğer yakın zamanda önemli bir ilerleme sağlanmazsa ABD'nin Rusya ve Ukrayna arasında bir anlaşmaya varma çabalarından vazgeçebileceği sinyalini verdi.

Rusya, kalıcı bir barış için Ukrayna'nın toprak iddialarından vazgeçmesini ve hâlâ kontrol ettiği Rus bölgelerinin bazı kısımlarından askerlerini çekmesini talep etti.

Moskova, gelecekteki bir çözümün, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi ve Ukrayna'nın ittifaka katılma planları da dahil olmak üzere çatışmanın "kök nedenlerini" ele alması gerektiğini söyledi.

ABD, BM’YE GÖTÜRECEK İDDİASI

Dijital haber platformu Semafor’un konuya aşina iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD’li yetkililer ayrıca Birleşmiş Milletler’i (BM) de aynı yönde bir adım atmaya teşvik etme olasılığını tartıştı.

Semafor ayrıca, Beyaz Saray’ın konuya ilişkin yorum yapmayı reddettiğini aktardı.

Söz konusu iddiaları doğrulayamadığını açıklayan Reuters haber ajansı ise, Trump’ın henüz resmi bir karar almadığını ve Kırım’ı Rus toprağı olarak tanıma ihtimalinin çeşitli seçenekler arasında yer aldığını aktardı.

TÜRKİYE YASA DIŞI İLHAKA KARŞI

Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz mart ayında, Kırım'ın 2014'te Rusya tarafından yasa dışı ilhak edilmesine yönelik yazılı açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, Ukrayna'daki Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin 11 yıl önce "gayrimeşru" bir referandumla Rusya tarafından ilhak edildiği hatırlatılarak "Uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden Kırım'daki fiili durumu tanımadığımızı ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Yarımada'nın yerli halkı Kırım Tatar Türklerinin durumu başta olmak üzere Kırım'daki gelişmelerin yakından izlenmesi ve uluslararası toplumun gündeminde tutulmasının sürdürüleceği vurgulandı.

KIRIM’DA NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Kırım Yarımadası'nı Ukrayna’dan yasa dışı ilhak etmesinin üzerinden 11 yıl geçti.

Kremlin yönetimi Kırım’ın, Rusya’nın Karadeniz Filosu’na ev sahipliği yaptığını ve ilhak öncesinde çoğunlukla Rusça konuşan bir nüfusa sahip olduğunu savunarak, bölge üzerinde hak iddia ediyor.

Yarımadada 16 Mart 2014'te Kırım Tatarlarının boykotuna rağmen Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için sözde referandum yapılmış, sonucun Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde çıktığı açıklanmıştı.

Putin, 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende, "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzalamıştı. Böylece Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhak etmiş oldu.