Yaşam

Tereyağında yeni dönem!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tereyağı ve sadeyağ üretimiyle ilgili önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği" ile ürünlerin üretiminden pazarlanmasına kadar birçok alanda yeni kurallar getirildi. Amaç ise tüketicinin korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve geleneksel ürün olan tereyağının itibarının korunması.

Abone Ol

Yeni düzenleme ile tereyağı ve sadeyağ etiketlerinde yanıltıcı ifade ve görsellerin kullanımı yasaklandı. Artık ürünlerin etiketlerinde inek, koyun, keçi ya da manda gibi hayvanlara ait görsellere yer verilemeyecek. Ayrıca, ürün adı etiketin temel görüş alanında açıkça yer alacak. Eğer ürün tuzsuzsa "tuz ilave edilmemiştir" ifadesi, tuzluysa da içerdiği tuz oranı ve "tuzlu" ibaresi net bir şekilde belirtilecek.

Tebliğe göre çeşnili tereyağı üretiminde taklit ve tağşişe sebep olabilecek aroma veya katkı maddeleri kullanılmayacak. Aynı şekilde sadeyağ ve çeşni maddesi içermeyen tereyağında da aroma vericiye izin verilmeyecek. Ayrıca, manda sütü veya yoğurt aroması gibi süt ürünlerinden elde edilen aroma vericiler de tereyağı çeşitlerinde kullanılamayacak.

YENİ İÇERİK STANDARTLARI

Yeni kriterlere göre tuzsuz tereyağında en az yüzde 82 süt yağı bulunması zorunlu olacak. Tuzlu veya çeşnili tereyağında ise bu oran en az yüzde 80 olacak. Tüm ürünlerde su oranı en fazla yüzde 16, yağsız süt kuru maddesi ise en fazla yüzde 2 ile sınırlandırıldı.

Teknolojik gereklilikler doğrultusunda tereyağına özgü tat ve aromayı sağlamak amacıyla "starter kültür" kullanımına izin verildi. Ancak ürünlerin üretiminde kullanılacak süt ve yoğurt, ilgili yönetmeliklere uygun olmak zorunda.

TÜKETİCİYİ KANDIRAN ÜRÜNLER RAFLARDAN KALDIRILIYOR

Daha önceki düzenlemelerde yer alan "yarım yağlı tereyağı", "dörtte üç yağlı tereyağı" gibi ürünler yeni tebliğle birlikte yasaklandı. Bu tür ürünler, tüketicide tereyağı algısı oluşturarak yanıltıcı olduğu için artık üretilmeyecek. Ayrıca tereyağı ve sadeyağ dışında kalan diğer yağların, etiket, reklam ve sunumlarında da bu iki ürünle ilişkilendirilecek ifadeler kullanılamayacak.

Bakanlık yetkilileri, yapılan değişikliklerin tüketicinin daha doğru bilgilendirilmesini ve ürünlerdeki taklit ile tağşiş uygulamalarının önüne geçilmesini hedeflediğini belirtti. Yeni tebliğle birlikte hem üreticiler daha net kurallarla karşı karşıya kalacak hem de vatandaş daha güvenli ve gerçek içerikli ürünlere ulaşabilecek.