Almanya'nın gerek 1. Dünya Savaşı, gerekse 2. Dünya Savaşı öncesindeki yoğun silahlanması dünyayı felakete sürüklemişti. Son küresel savaşın ardından Alman anayasasında silahlanmaya ilişkin sınırlamalar getirilmişti.
Almanlar şimdi, Rus tehdidini gerekçe göstererek, anayasadaki silahlanmaya sınırlama getiren hükümleri değiştirmeye hazırlanıyor.
Önceki gün Alman Parlamentosu, anayasadaki mali kuralları değiştirecek bir tasarıyı kabul etti. Böylelikle savunma ve altyapı için rekor düzeyde devlet borçlanmasının önü açılıyor.
23 Şubat’ta yapılan genel seçimlerin galibi iki parti, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) anayasa değişikliği konusunda anlaştı. Yeşiller de tasarıya son dakikada destek verdi. Oylamaya 720 milletvekili katıldı. Oylama sonunda, değişiklik için gerekeli üçte iki çoğunluk rakamı olan 489'un da üzerinde "evet" oyu çıktı.
ALMAN ORDUSU SINIRSIZ BORÇLANABİLECEK
"Borç Freninde Reform" başlıklı kararla, Alman anayasasında gerekli değişiklikler yapılacak. Böylece Alman ordusu için savunma sistemi kurma ve güçlendirme, sivil koruma, gizli haber alma kuruluşları ve siber güvenlik gibi alanlarda sınırsız borçlanma yolu açıldı. Karar, temelde "borçlanma freni" denen önlemlerin gevşetilmesi anlamına geliyor. Alınan kararla ekonomiye, alt yapıya ve iklim korumasına yatırım için 500 milyar Euro hacimli “Özel Varlık Fonu” oluşturulacak.
Yarın (Cuma günü) Eyaletler Meclisi’nde de oylama yapılacak. Burada da CDU/CDU, SPD ve Yeşiller’in "evet" oyu kullanması ve anayasa değişikliğine onay çıkması bekleniyor.
MERZ: RUSYA AB'Yİ BÖLMEK İSTİYOR
Almanya Şansölyesi olmasına kesin gözüyle bakılan CDU Lideri Friedrich Merz, oylamadan önce milletvekillerine yaptığı konuşmada, değişiklik paketinin amacının, Putin’in Avrupa’ya karşı saldırganlık savaşı olduğunu söyledi. Almanya’nın hemen hemen her gün Rus kaynaklı olması muhtemel eylemlerle karşı karşıya kaldığını iddia eden Merz, bu saldırılar arasında kritik altyapılara yönelik saldırılar, kundaklama eylemleri, casusluk ve dezenformasyon kampanyaları bulunduğunu söyledi. Merz, Rusya'nın amacının Avrupa Birliği'ni bölmek ve marjinalleştirmek olduğunu savundu.