Suriye'nin başkenti Şam'da, aralarında Suriye Demokratik Konseyi'nin de bulunduğu bir grup siyasi parti ve sivil toplum örgütü geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek "Temasuk" (Temasuk/تماسك) adıyla Eşit Suriye Vatandaşlığı İttifakı’nın kurulduğunu duyurdu.
HÜKÜMETİN ARDINDAN MUHALEFET ŞEKİLLENİYOR
Söz konusu ittifakın, tüm ilgili taraflar, yeni Suriye hükümeti de dâhil olmak üzere, sürekli ve sorumlu bir siyasi diyalog yoluyla ulusal birliği güçlendirmeyi ve yeni bir Suriye inşa etmeyi amaçladığı açıklandı.
İttifak, kendisini "muhalefet" veya "yandaş" kategorisine sokmadığını, aksine Suriye toplumunun inşası sürecine aktif olarak katılmak istediğini vurguladı.
35 PARTİ DAHİL OLDU
İttifak, aralarında laik ve Kürt partilerinin de bulunduğu 35 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunu içeriyor.
Bunlar arasında Suriye Demokratik Meclisi (SDG'nin siyasi kanadı), Halkın İradesi Partisi, Suriye Ulusal Gençlik Partisi, Komünist İşçi Partisi ve Değişim ve Özgürlük Cephesi yer alıyor.
İttifakın kuruluş bildirisinde, "Suriye'nin toprak ve halk bütünlüğünün pekiştirilmesi" çağrısında bulunularak, ülkeyi savunmak ve siyasi hayata karşı tarafsız kalmak gibi bir görevi olan "tek bir devlet ve tek bir ulusal ordu" kurulması gerektiği vurgulandı.
İŞGAL EDİLEN TOPRAKLAR GERİ ALINACAK
Bildiride ayrıca, "toplumsal barışın korunması" ve "intikamcı zihniyetlerin ve nefret söylemlerinin bitirilmesi" gerekliliğine de vurgu yapıldı.
İttifak, açıklamasında "Kürt meselesinin demokratik ve adil bir şekilde çözülmesinin" ve "başta Golan olmak üzere işgal altındaki Suriye topraklarının geri alınmasının" önemini de vurguladı.
Ayrıca, "Suriye kadınlarının ve haklarının davasının ve gençlerin geleceği inşa etmedeki rollerinin temel meselelerden biri" olduğuna yer verildi.
ULUSAL PROJE
Halkın İradesi Partisi Genel Sekreteri Ala Arafat ise, yeni Suriye hükümeti tarafından onaylanan anayasa ilanını eleştirerek, geçiş döneminin beş yıl gibi çok uzun sürmesinin ülkeyi tehlikeye atabileceğini söyledi.
Arafat, ulusal diyalogun, geçiş döneminde devletin iktidar şeklinin belirlenmesini içermesi gerektiğini vurguladı.
İttifak üyesi Ali Rahmun, ittifakın temel amacının "siyasi pozisyonları netleştirmek, demokrasi, çoğulculuk ve âdem-i merkeziyetçi ilkelere odaklanan kapsamlı bir ulusal proje sunmak" olduğunu vurgulayarak, ittifakın gelecekteki siyasi yükümlülüklerde belirleyici bir rol oynayacağını belirtti.
VİZYON: BİRLEŞİK VE DEMOKRATİK BİR SURİYE İNŞA ETME
Bildiride, çeşitliliğe saygı duyan ve Suriye halkının birliğini güçlendiren birleşik ve demokratik bir devletin inşasına katkıda bulunacak şekilde, gerçekleştirilmesi gereken büyük görevlerin belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Bildiride, ittifakın yeni bir Suriye inşa etmek için gerekli gördüğü bir dizi temel göreve değinildi.
“TEMEL GÖREVLER”
Suriye'nin Birliğini Güçlendirmek: Bildiride, ordunun görevlerinin ülkeyi savunmakla sınırlı olduğu, siyasi hayata karşı tarafsızlığının garanti altına alınmasıyla, tek bir devlet ve birleşik bir ulusal ordu çerçevesinde ulusal birliğin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Toplumsal Barışı Korumak: İttifak, mezhepsel bölünmelerden ve intikamcı zihniyetlerden kaçınmanın, nefret söylemlerinin yok edilmesinin önemini vurguladı. Bildiride, eski rejim tarafından işlenen suçların ve ihlallerin hesabının sorulmasını içeren, geçiş dönemi adaletine yönelik net bir yol oluşturulması ve Suriye kıyılarında yaşanan acı olaylardan dersler çıkarılması talep edildi.
Suriyelileri Yoksulluktan Kurtarmak: İttifak, ulusal ekonomiyi yeniden canlandırarak, tarım ve sanayi gibi üretim sektörlerine odaklanarak ülkenin ekonomik durumunun iyileştirilmesi çağrısında bulundu.
Bildiride, şu anda yaptırımları kaldırmanın zor olmasına rağmen, sosyal adaletin ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması gerektiği vurgulandı.
İşgal Altındaki Suriye Topraklarını Geri Almak: İttifak, başta Golan olmak üzere işgal altındaki Suriye topraklarının geri alınması için çalışılması gerektiği, bunun temel bir ulusal mesele olduğu vurgulandı.
Kürt Meselesini Çözmek: İttifak, Kürt haklarını garanti altına alan ve Suriye'nin birliğini güçlendiren, Kürt meselesinin demokratik ve adil bir şekilde çözülmesi çağrısında bulundu.
Kadın ve Gençlik Meseleleri: Bildiride, Suriyeli kadınların haklarının desteklenmesi ve gençlerin Suriye'nin geleceğini inşa etmedeki rollerinin güçlendirilmesinin önemi vurgulanarak, bu meselelerin dengeli ve gelişmiş bir Suriye toplumu inşa etmek için temel olduğu belirtildi.
Eşit Suriye Vatandaşlığı İttifakı (Temasuk) Kuruluş Bildirisine İmza Atan parti, bileşen ve STK'lar:
◾️جبهة التغيير والتحرير: Değişim ve Özgürlük Cephesi
◾️مجلس سوريا الديمقراطية (مسد): Suriye Demokratik Meclisi (MSD)
◾️التيار الثالث لأجل سوريا: Suriye İçin Üçüncü (Yol) Akımı
◾️حزب الإرادة الشعبية: Halkın İradesi Partisi
◾️حركة التجديد الوطني: Ulusal Yenilenme Hareketi
◾️تيار مواطنة: Vatandaşlık Akımı
◾️تجمع التشكيليين السوريين المستقل: Bağımsız Suriyeli Görsel Sanatçılar Birliği
◾️المبادرة الوطنية في جبل العرب: Cebel El Arab'da Ulusal Girişim
◾️مركز المواطنة المتساوية: Eşit Vatandaşlık Merkezi
◾️تجمع سوريا الديمقراطية: Demokratik Suriye Birliği
◾️حزب التحالف الوطني الديموقراطي السوري: Suriye Ulusal Demokratik İttifak Partisi
◾️حركة التغيير الديمقراطي: Demokratik Değişim Hareketi
◾️ملتقى الحوار الوطني: Ulusal Diyalog Forumu
◾️حزب البعث الديمقراطي: Demokratik Baas Partisi
◾️حركة الشغل الديمقراطي: Demokratik Emek Hareketi
◾️حزب العمل الشيوعي: Komünist İşçi Partisi
◾️تجمع شباب سوريا الأم: Suriye Ana Gençlik Birliği
◾️الطريق الوطني السوري: Suriye Ulusal Yolu
◾️تجمع الشباب الديمقراطي: Demokratik Gençlik Birliği
◾️حزب الشباب الوطني السوري: Suriye Ulusal Gençlik Partisi
◾️حزب التضامن العربي الديمقراطي: Demokratik Arap Dayanışma Partisi
◾️التيار المدني الديمقراطي: Demokratik Sivil Akımı
◾️النادي التفاعلي صحنايا: Sehneya Etkileşimli Kulübü
حزب الانتماء السوري الديمقراطي: Suriye Demokratik Birlik Partisi
◾️تجمع مواطنة: Vatandaşlık Birliği
◾️الحركة الشبابية السياسية:Siyasi Gençlik Hareketi
◾️حركة تمكين: Güçlendirme Hareketi
◾️تيار طريق التغيير السلمي: Barışçıl Değişim Yolu Akımı