Gündem

Sosyal medyanın global zararı 80 milyar dolar

Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, sosyal medyanın aldatıcı reklamlar için bir merkez haline geldiğini ve bu alandaki global zararın 80 milyar dolar olduğunu söyledi. Etkili önlemler alınmadığı takdirde bu zararın 3 yıl içinde 150 milyar dolara çıkmasının beklendiğini anlattı.

Abone Ol

MERT SAYAN – HABER MERKEZİ

Son yıllarda sosyal medya, aldatıcı reklamların ve siber dolandırıcılığın merkezi haline gelmiş durumda. Sosyal medya platformlarında yapılan reklamlar, yalnızca dolandırıcılar ve suç örgütleri tarafından değil, bazen yasal şirketler tarafından da kullanılarak hedefli ve yanıltıcı içerikler yayılabiliyor. 
Bu durum, dünya genelinde büyük bir ekonomik kayba yol açarken, kişisel verilerin de risk altında olması, siber güvenlik uzmanları tarafından endişe ile takip ediliyor. 

Samimi Haber’e konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, teknolojinin ileri seviyelere ulaşmasıyla birlikte sosyal medyanın da giderek aldatıcı reklamların merkezi haline geldiğini vurguladı. Say, bu reklamların yalnızca dolandırıcılar ve suç örgütleri tarafından değil, bazen yasal şirketler tarafından da kullanıldığını belirtti. 

Ayrıca, yapay zekanın sosyal medyada yapılan analizlerde kullanıldığını, bu sayede daha hedefli reklamların yapılabildiğine dikkat çekti. Say, video, fotoğraf ve içerik analizleri ile kişiye özel sanal medya verilerinin analiz edilerek yanıltıcı reklamların hedefli bir şekilde yayınlanmasının mümkün hale geldiğini ifade etti.

“GLOBALDEKİ ZARAR 80 MİLYAR DOLAR”

Say, sosyal medyanın ticaretin ahlakını da büyük ölçüde etkilediğini ekleyerek, dünya çapında zararın ciddi rakamlara ulaştığını belirtti. Sosyal medyanın gücünün çok daha farklı olduğunu belirten Say, inanılmaz bir hız yapısı sayesinde sahte reklamların globalde ciddi bir etkisi olduğunu vurgulayarak; “80 milyar dolar civarında bugünkü rakam önümüzdeki 3 sene içerisinde bunun 150 milyar dolara çıkması bekleniyor” dedi.

Ayrıca, sosyal medyanın saniyeler içinde 5,5 milyar kişiye ulaşabileceği bir dünyada, bu tür içeriklerin çok daha kontrollü ve yasal çerçevede denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Say, aksi takdirde, olabilecek zararın çok daha büyük olacağını belirtti.

“KİŞİSEL VERİLER DE RİSK ALTINDA”

Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, kişilerin sosyal medyada karşılaştıkları reklam içeriklerine dikkat etmeleri ve bu içerikleri araştırmaları gerektiğini belirtti. Özellikle çok cazip görünen teklifler hakkında şüpheci olmaları gerektiğini ve araştırma yaparak karar vermeleri gerektiğini vurgulayan Say, bu tür reklamların, sadece dolandırıcılık amacı taşımadığını, aynı zamanda kişisel bilgileri çalmak için oltalama (phishing) linkleri de içeriyor olabileceğini ifade etti. 

“ETKİLİ BİR DENETLEME GEREKİYOR”

Say, güvenilir kaynakların önemine değinerek; “Dezenformasyon dediğimiz zaten bunun alt başlıklarından bir tanesi. Ancak, dezenformasyon konusu özellikle deepfake ile beraber günümüzün en önemli konularından bir tanesi. Kişilerin kendi başına da yapamayacağı birtakım şeyler var. Birtakım deepfake analizi tool'larını da kullanıyor olabilirler. Ama tabii sosyal medya mecralarının da bu noktada çok daha yoğun analizlerini yapıyor olması lazım. Ellerinden geldiğince yapıyorlar mı? biraz tartışma konusu. Yapay zekayı çok daha etkili bir şekilde kullanabilirler ama onlar da bu tarzdaki reklam gelirlerinden vazgeçmeyi çok sevmiyorlar diye görüyorum ne yazık ki. O yüzden de yine kanunlarla da bunların kontrol altında tutulması önemli” diye konuştu.