Kıbrıs Rum yönetimi, su kıtlığının etkilerini azaltmak için bir dizi tedbirler aldı. Tarım Bakanlığı, suyun tarımda kullanımını %37 oranında azaltarak, yıllık kotayı 32 milyon ton ile sınırlandırdı. Bunun yanı sıra Turizm Bakanlığı, otellerin su arıtma tesisleri kurması için 8 milyon Euro'luk bir teşvik paketi hazırladı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin sorunu kökten çözmeyeceğini belirtiyor.

YUNANİSTAN'DAN TANKERLERLE SU!

Rum yönetimi, daha önce de denenen ancak oldukça maliyetli olan Yunanistan'dan tankerle su taşıma seçeneğini yeniden gündeme aldı. Bunun yanı sıra, yeni deniz suyu arıtma tesisleri kurulması üzerinde de duruluyor. Ancak bu tesislerden birinin yangın nedeniyle devre dışı kalması ve yeni projelerin bu yıl içerisinde tamamlanamayacak olması, krizi derinleştiriyor.

"TÜRKK SUYU İSTEMEYİZ"

2015 yılında tamamlanan "asrın projesi" ile Türkiye'den KKTC'ye deniz altından askılı boru hattıyla su taşınmaya başlanmıştı. Her yıl 75 milyon metreküp su taşıyan bu sistem, Kıbrıs'ın genelindeki su krizine çözüm olabilecek kapasiteye sahip. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, su ve elektrik konularında Rum yönetimine defalarca iş birliği teklifinde bulunmuş, ancak bu teklifler "Türk suyuna muhtaç kalmama" gerekçesiyle kabul edilmemişti.

Bulaşık yıkayarak ödeme yapma dönemi! Bulaşık yıkayarak ödeme yapma dönemi!

Rum yönetimi, benzer bir tutumu 2011 yılında da sergilemişti. Mari kasabasındaki Evangelos Florakis deniz üssünde yaşanan patlamanın yakınındaki elektrik santraline zarar vermesi sonucu KKTC'den elektrik alımı seçeneği gündeme gelmişti. Ancak Rum Ortodoks Kilisesi'nin dönemin lideri 2. Hrisostomos, "Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine gaz lambası kullanırım" diyerek yardım teklifini reddetmişti.