İstanbul'un trafik sorunlarına çözüm odaklı bir adım olarak sunulan "İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı" (SKUP) tanıtıldı. Bu kapsamlı plan, insan ve çevre odaklı bir perspektifle İstanbul'un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor. Planın uygulanmasıyla birlikte, 2030 yılında kentteki "zirve saatte" trafik yoğunluğunun yüzde 10,1 oranında azaltılması öngörülüyor.

Ayrıca, trafik sıkışıklığını önlemek ve özel otomobil kullanıcılarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilecek olan "Tıkanıklık Fiyatlandırması" ile özel araç sahipleri belirli bir bölgeye giriş yapabilmek için ücret ödeyecekler. Bu uygulama ile şehir içi trafiği düzenlemek ve çevre dostu ulaşım araçlarını teşvik etmek amaçlanıyor. İlk aşamada, sistemin pilot uygulaması Tarihi Yarımada'da, yani Eminönü bölgesinde hayata geçirilecek.

TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATILACAK

Milliyet gazetesinden Gülden Çoktan'ın haberine göre, İstanbul'da gerçekleşen SKUP tanıtım toplantısına Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan katıldı. İmamoğlu, planın Türkiye'nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğunu vurguladı. İmamoğlu, planın kent merkezindeki otomobil kullanımını azaltmayı, hava kirliliğini düşük salım bölgeleri ile kontrol altına almayı, deniz ulaşım ağını geliştirmeyi ve otobüs öncelikli şerit uygulamalarını içerdiğini belirtti.

İKİNCİ UYGULAMA ALANI KADIKÖY

Ulaşım Planı kapsamında hayata geçirilecek projelerle birlikte, "zirve saatte" toplam otomobil sayısının kilometrede 2030 yılında yüzde 10,1 ve 2040 yılında ise yüzde 12,8 azalması öngörülüyor.

Düşük karbona geçiş teması altında kentin ulaşım sistemini çevre dostu hale getirmeyi amaçlayan ve sera gazı salımlarını azaltmaya yönelik önerilen projelerden biri, Düşük Salım Bölgeleri (DSB) uygulaması. Bu uygulamada, standartlara uymayan taşıtlar, belirli bir bölgeyi hiç kullanamayacak veya "kirleten öder" prensibi doğrultusunda belli bir ücret karşılığında kullanabilecek. İlk DSB pilot projesi planlamaya göre Tarihi Yarımada'da (Eminönü) hayata geçirilecek, ardından ise Kadıköy'de (Moda) uygulanması hedefleniyor.