Türkiye'de 2003 yılından 2021 yılına kadar uygulanan ücretsiz ders kitabı dağıtım projesi kapsamında 3 milyar 372 milyon ders kitabı dağıtılarak toplamda 7 milyar 622 milyon TL harcandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl da 137 milyon 262 bin kitap dağıtacak.
Milliyet gazetesinin haberine göre, bazı özel okullar, eğitim öğretim yılı başlamadan önce bu kitapları geri dönüşüm tesislerine satış amacıyla gönderiyor. Diğer bazı özel okullar ise kitapları depolarda bekletip daha sonraki bir tarihte satmayı planlıyor.
SATARAK KAR ELDE EDİYORLAR
Okullar, devletten ücretsiz olarak aldıkları kitapları kilosu 2 TL ile 3.5 TL arasında değişen fiyatlarla satarak kâr elde ediyorlar.
Bir işletme sahibi, kolejin kitaplarını topladığını ve bunları direkt olarak imha ettiklerini belirtiyor. İşletme sahibi aynı zamanda MEB ile herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ve imha belgesini sağlayabileceklerini ifade ediyor. Bu tür işletmeler kitapları kilosu başına 3 TL gibi bir fiyatla alıyorlar.
İstanbul'daki bazı kolejin sahipleri, okulların kitapları hemen satışa çıkardığını doğruluyorlar. Devlet okullarında da durumun benzer olduğunu belirten bir devlet okulu müdürü, velilerin kitapların hazır olmasını beklediğini ve bu nedenle okullarda bu tür uygulamaların daha az olduğunu söylüyor.
Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, son yıllarda ders kitaplarının kaliteli hazırlandığını ve artık okulların bu kitapları daha fazla kullandığını belirtiyor. Atalay, kitapların hiç kullanılmadan satışa sunulmasının doğru olmadığını ifade ediyor ve çöpe atılacak kitapların öğrencilerin evlerine götürülmediğini ve geri dönüşüme gittiğini belirtiyor.