Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu"nu yayımladı. Rapora göre, ABD ekonomisinin beklenenden daha güçlü bir büyüme göstermesi, küresel ekonomideki büyümeyi destekleyecekken Çin ekonomisinin zayıflaması, gelecek yıl küresel ekonomide baskı oluşturabilir.

"BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ ZAYIF"

Raporda, küresel ekonominin 2023'ün ilk yarısında beklenenden daha dirençli kaldığı belirtilirken, büyüme görünümünün zayıf olduğu vurgulandı. Özellikle para politikasının daha belirgin hale geldiği ve Çin ekonomisinden beklenenden daha zayıf bir toparlanma yaşandığı ifade edildi. 2024 yılında küresel büyümenin 2023'e göre daha düşük olacağı tahmin edildi.

"FAİZ ORANLARI YÜKSEK TUTULMALI"

OECD, enflasyonist baskıların azalması durumuna kadar merkez bankalarının faiz oranlarını yüksek tutması gerektiğini önerdi.

Raporda, küresel ekonomik büyüme tahminleri de paylaşıldı. Haziran ayında yüzde 2,7 olarak tahmin edilen küresel ekonomik büyüme, yüzde 3'e revize edildi. Ancak 2024 için büyüme tahmini yüzde 2,9'dan yüzde 2,7'ye düşürüldü.

2023'TE YÜKSELİRKEN 2024'TE DÜŞTÜ

Türkiye ekonomisine yönelik olarak ise 2023 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 4,3'e yükseltildi. Ancak 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 3,7'den yüzde 2,6'ya çekildi. Enflasyon beklentileri de göz önünde bulundurularak 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 44,8'den yüzde 52,1'e yükseltildi, 2024 için ise yüzde 39,2 olarak öngörüldü.

OECD, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine en doğrudan maruz kalan Euro Bölgesi için 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini düşürdü. ABD ekonomisi için ise büyüme tahminlerini yükseltti.

Çin ekonomisinin büyüme tahminleri ise bu yıl için yüzde 5,1, gelecek yıl için yüzde 4,6 olarak açıklandı. Haziran ayında yapılan tahminler ise bir önceki yıl için yüzde 5,4, gelecek yıl için yüzde 5,1 büyüme öngörmüştü.

OECD, Almanya dışında diğer büyük sanayileşmiş ülkelerde büyüme öngörürken, Arjantin'in küçülmesini bekledi. Batı'nın yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya dahil olmak üzere diğer büyük sanayileşmiş ülkelerde büyüme öngörüldü.