Asgari ücret yüzde 34 oranında artırılarak 11 bin 402 liraya çıkarıldı. Aynı şekilde en düşük memur maaşı da 22 bin 77 liraya yükseltildi. Bu veriler ışığında özel sektöre yapılacak zam konusunda ekonomist Muhammet Bayram bir tahminde bulundu. Bayram, milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikle asgari ücret zammı belli oldu ve ardından memurlara yapılacak zam da belirlendi. Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zam, enflasyon oranının üzerinde bir artış oldu. Enflasyon oranı yüzde 19.77 iken asgari ücretli yüzde 34 zam aldı, bu da asgari ücretin enflasyona karşı ezdirilmediğini gösteriyor. Ayrıca işverene verilen destekler de artırıldı.
‘EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL OLARAK BELİRLENDİ’
En düşük memur maaşıyla ilgili olarak, net 22 bin TL olarak belirlendiği söylendi. Bu vaat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçim sürecinde yapılmıştı. Şu anda en düşük memur maaşı 22 bin TL olarak belirlendi.
Memurlara seyyanen zam yapıldı. Normal şartlarda memura yüzde 17.55 oranında zam yapılması gerekiyordu. Ancak devletimiz seyyanen bir zam gerçekleştirdi. Bu durum, en düşük memur maaşının yüzde 86 oranında artmasına ve daha yüksek maaş alanların ise yüzde 40'lara varan oranlarda zam almasına neden oldu.
İŞTE ÖZEL SEKTÖRE YAPILACAK ZAMDA ALINACAK REFERANS DEĞER
Özel sektöre yapılacak zamda referans değeri, asgari ücrete yapılan zamdır. Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığı için özel sektörde de bu seviyede bir zam öngörülebilir. Ancak memur maaşlarındaki zam tutarının özel sektöre aynen yansıtılması mümkün olmayabilir. Maaş artışı, çalışan ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır. İşverenler, çalışanlarına asgari ücret artışının üzerinde bir zam yapabilirler."
Bu açıklamalarla birlikte, özel sektörde yapılacak zam miktarının asgari ücret artışıyla sınırlı olabileceği ve çalışanlar ve işverenler arasındaki anlaşmalara bağlı olarak farklılık gösterebileceği ifade ediliyor.