SAMİMİ HABER / ÖZEL HABER
DEM Parti İstanbul Milletvekili ve İmralı Heyeti’nin kritik ismi Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrası hastanedeki tedavisi sürerken, Ankara kulisleri büyük bir hareketliliğe sahne oluyor. Önder’in sağlık durumundaki belirsizlik, Meclis Başkanvekilliği koltuğunda kimin oturacağı sorusunu gündeme taşıdı.
SAKIK DEVREYE GİRDİ, KULİSLER KARIŞTI!
Sırrı Süreyya Önder’in çözüm sürecindeki sembolik rolü nedeniyle parti içinde büyük bir ağırlığı bulunurken, aynı isimle benzer geçmişe sahip bir başka figür, DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’ın bu koltuğa talip olduğu iddia ediliyor. Ancak kulis bilgilerine göre, Sakık’ın bu görev için öne çıkma çabası, parti içinde tepkiyle karşılandı.
Sakık’ın, Önder’in kritik sağlık durumunu yeterince dikkate almayıp durumuna saygı göstermediği ve bu süreçte kendisine yönelik eleştirilerde bulunduğu da konuşuluyor. Sakık’ın çıkışı, bazı çevrelerce “erken hamle” olarak yorumlanırken, bu tutumun parti içinde hoşnutsuzluk yarattığı belirtiliyor.
DEM, KAPSAYICI İSİM ARAYIŞINDA
Önder’in sağlık durumuna göre, görevine dönme ihtimali henüz masadan kalkmış değil. Ancak sağlık durumundaki belirsizlik, DEM Parti’yi alternatif isimler üzerinde arayışa itti. Parti kulislerinden sızan bilgilere göre; daha kapsayıcı, uzlaştırıcı ve özellikle “barış ve demokratik toplum çağrısı” sürecini taşıyabilecek bir isim arayışı sürüyor.
Bu çerçevede, daha önce de Meclis Başkanvekilliği görevini üstlenmiş olan Mithat Sancar’ın yanı sıra, Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş gibi deneyimli isimlerin adı ön plana çıkıyor.
DEM'DE "SESSİZ KRİZ" BÜYÜYECEK GİBİ
Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu DEM Parti'de hem insani hem de siyasi boyutlarıyla büyük bir hassasiyet yaratırken, Sırrı Sakık’ın bu süreçte öne çıkma çabası “erken yarış” havası estiriyor. DEM Parti yönetiminin ise bu süreci sükûnetle yöneterek, toplumsal beklentilere uygun, kapsayıcı bir ismi tercih etmeye çalıştığı görülüyor.
Önder’in sağlık durumunun olumsuzluğa evrilmesi durumunda bu tartışmaların hem daha alevlenmesi hem de isimlerin daha somutlaşması bekleniyor.