Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların sulh hukuk mahkemelerini tıkadığı belirtiliyor. Yılın ilk 6 ayında 47 bin kira tahliye davası açıldı. Gayrimenkul hukukçularına göre, kira tespit davalarının da yaklaşık 100 bin kadar olduğu tahmin ediliyor. Mahkemeler ise duruşma tarihleri için en erken 8-9 ay, hatta bazı bölgelerde bir yıl sonrasını işaret ediyor.
EV ALAMAYANLAR KİRAYA YÖNELDİ
Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre; ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar, kiralık talebinin artmasının ardından daha da çoğaldı. Özellikle konut fiyatlarının yüksek seviyelere çıkması, birikimleri daire satın almak için yeterli olmayan vatandaşları kiraya yöneltti ve bu da kira talebini artırdı. Kiracıların kira ödemelerine karşı, hem enflasyon hem de bölgeye göre düşük kalan kira gelirleri nedeniyle ev sahipleri zam yapmaya başladı. Bu durum da kira fiyatlarının 4-5 bin liralardan en az 10-15 bin liralara çıkmasına neden oldu.
"SULH HUKUK MAHKEMELERİ ÇALIŞMAZ DURUMDA"
Gayrimenkul Hukuku Derneği (GHD) Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz'a göre, 2022 boyunca 22 bin olan kira tahliye davaları sayısı, bu yılın ilk 6 ayında 47 bine yükseldi. Kiraz, kira tespit davalarının ise 100 bin civarında olduğunu öngörüyor. Ancak bu yoğunluk, sulh hukuk mahkemelerinin kitlenmesine neden oldu. Kiraz, bu durumu "Sulh hukuk mahkemeleri neredeyse çalışamaz duruma geldi" şeklinde ifade etti.
"HAKİMLER KİRACI LEHİNE KARAR VERİYOR"
Tahliye ve kira tespit davalarının mahkeme süreçlerinin ortalama 2-3 yıl sürdüğüne dikkat çeken Kiraz, özellikle kira tespit davalarında hakimlerin genellikle kiracı lehine karar verdiğini belirtti. Ancak tahliye davalarında genellikle mal sahipleri lehine karar çıktığını söyledi.
Sulh hukuk mahkemelerindeki duruşma sürelerinin 8-9 ayı hatta bazı İstanbul bölgelerinde 1 yılı bulduğunu vurgulayan Kiraz, 1 Eylül'de arabuluculuk sisteminin devreye gireceğini ancak temel sorunu çözmeyeceğini ifade etti.