Karpuzdan bayraklar: İsrail karpuz görünürlüğünü azalttı

Abone Ol

Uzun yıllardır İsrail ambargosunda yaşayan Filistinliler'in, polisin Filistin bayrağını taşıyanları gözaltına almaları nedeniyle 1967 yılından beri 'karpuz' çözümünü kullanıyor.

Renkleri Filistin bayrağını çağrıştıran karpuz, savaşa tepki göstermekten çekinen insanların bu yolla kendilerini ifade etmelerini sağlıyordu.

Ancak karpuz simgesi önünde yasal bir engelin olmadığı İsrail'de, karpuz görselinin kullanması sosyal medyada yeniden ses getirince İsrail kanadı oto sansür uygulamaya başladı.

Umuda Koşanlar Derneği, Hilal Nur Eren'in Filistin haritasını karpuz dilimi deseniyle çizdiği görsel, "Yeniden özgür olana dek..." mesajıyla paylaşarak Filistinlilere destek verdi.

KARPUZDAN BAYRAĞIN TARİHİ

CNN Türk'ten Mehmet Şimşek'in haberine göre, Filistinli Gazeteci Muin Naim karpuz simgesinin tarihini şöyle anlattı:

“O dönem 1967’den sonra Filistinli özellikle ressam ve sanatçılar başladılar. Sonra toplum bunu beğendiğinde devam etti. Yeşil, beyaz, kırmızı ve siyah renkleri olan karpuz, Filistin bayrağının aynı renklerini taşıyor. Bunu çizmeye başladılar. Özellikle batı ülkelerindeki aktivistler de dikkate alarak artık Filistin meselesi konuşulduğunda ya da Filistin direnişi ile ilgili bir şey çizmek istediklerinde karpuzu da çizmeye başladılar”

"SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI OTO SANSÜR UYGULAMAYA BAŞLADI"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, “Sosyal medya üzerinden de aslında özellikle İsrail’in bu noktada psikolojik bir üstünlük sağlama arzusunu görüyoruz. Özellikle yapılan saldırıların hep bir haklı gerekçeye dayandırılma çabasının içerisinde olduğunu görüyoruz. Özellikle AB ve ABD ciddi manada sosyal medya şirketlerine baskı kurmaya ve oto sansür geliştirmelerine yönelik ciddi ültimatomlar veriyorlar” sözlerini kullandı.

Aynı sosyal medya platformları bu defa da karpuz içerikli paylaşımlara oto sansür uygulamaya başladı.

"KARPUZ EMOJİSİ GÖRÜNÜRLÜĞÜ AZALTIYOR"

Bilişim Uzmanı Emre Özcan, “Karpuz emojisiyle yapılan bütün paylaşımların görünürlüğünü azaltıyorlar. Hatta bu hesapların askıya alındığını bile görebiliyoruz” dedi.

Filistinliler de hem sosyal medyada hem de sokaklarda bu engeli aşmak için 1967 yılından beri karpuz görseli kullanıyor.