Dünya genelinde hava kalitesini izleyen IQAir'in son raporuna göre, 138 ülke arasında hava kirliliği en yoğun ülkeler Çad, Kongo, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan olarak belirlendi. Hindistan, dünyanın en kirli 9 şehrinden 6'sına ev sahipliği yaparken, sanayi kasabası Byrnihat en kötü hava kalitesine sahip şehir oldu. Türkiye ise hava kirliliği sıralamasında 67. sırada yer aldı.
IQAir verilerine göre, Türkiye'de en temiz hava Kırşehir'de ölçülerken, en kirli il Düzce olarak kayıtlara geçti. Kırşehir, dünya genelinde 8 bin 954 şehir arasında 4 bin 409. sırada yer alarak ortalama bir hava kalitesine sahip oldu. Düzce ise 660. sırada bulunarak Türkiye'nin en kirli havasına sahip ili olarak öne çıktı. Bunun yanı sıra, Eskişehir Hekimdağ, Aydın, Gaziantep Şehitkamil ve Bilecik Bozüyük de dünyanın en kirli ilk 1000 şehri arasına girdi.
HAVA KİRLİLİĞİ HANGİ BÖLGELERDE YOĞUN
IQAir’in günlük hava kalitesi raporuna göre, Türkiye’de en temiz havaya sahip şehirler Antalya, Karabük ve Kahramanmaraş olarak belirlendi. Buna karşın, hava kirliliğinin en yoğun olduğu şehirler Tekirdağ Çorlu, İzmit, Manisa, Bursa ve Mersin olarak sıralandı. Mega kent İstanbul ise hava kirliliği sıralamasında 7. sırada yer aldı.
DÜNYANIN SADECE %17'Sİ TEMİZ HAVA SOLUYOR
Rapora göre, dünya nüfusunun %99’u kirli hava soluyor ve şehirlerin yalnızca %17’si hava kirliliği standartlarına uyuyor. Fosil yakıt kullanımının yoğun olduğu bölgelerde hava kirliliğinin daha fazla olduğu belirtilirken, Pekin, Seul ve Polonya’nın Rybnik kentinde temiz enerjiye yapılan yatırımlarla hava kalitesinin iyileştirildiği ifade edildi.
HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ SORUNLARA YOL AÇIYOR
Malezya merkezli Sunway Planetary Sağlık Merkezi’nin hava kirliliği uzmanı Fatimah Ahamad, kirli havaya uzun süre maruz kalmanın solunum yolu hastalıkları, Alzheimer ve kansere yol açabileceğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hava kirliliği her yıl yaklaşık 7 milyon insanın ölümüne neden oluyor.
Uzmanlar, hava kirliliğini azaltmak için fosil yakıt kullanımının azaltılması, temiz enerjiye yatırım yapılması ve hava kirliliği standartlarının sıkılaştırılması gerektiğini vurguluyor. Şehirlerin hava kalitesini iyileştirmek için atılacak adımların, insan sağlığı üzerinde uzun vadeli olumlu etkiler yaratabileceği belirtiliyor.