İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan yeni tahliye planı kapsamında, megakentte afet sonrası halkın şehirden tahliyesi için detaylı bir senaryo oluşturuldu. İstanbul Valiliği, AFAD, İl Jandarma Komutanlığı ve diğer kamu kurumlarının iş birliğiyle hazırlanan plana göre tahliye işlemleri; kara, deniz, hava ve demiryolu üzerinden gerçekleştirilecek.

TAHLİYE NOKTALARI BELLİ OLDU

Olası bir afet sonrası, vatandaşlar ring araçlarıyla tahliye noktalarına taşınacak ve buradan çeşitli ulaşım yollarıyla şehir dışına sevk edilecek. 23 ayrı tahliye bölgesinde organize edilecek bu çalışma, halkın memleketlerine ya da belirlenen destek illere ulaşmasını sağlayacak.

DENİZ YOLUYLA TAHLİYE İİÇİN 6 İSKELE HAZIRLANDI

Deniz ulaşımı kapsamında, İstanbul’un farklı noktalarında 6 tahliye iskelesi aktif hale getirildi. Bu noktalar şunlar:

  1. Sirkeci Feribot İskelesi
  2. Yenikapı Deniz Otobüs Terminali
  3. Pendik Hızlı Feribot İskelesi
  4. İstinye İskelesi
  5. Harem Feribot İskelesi
  6. Zeytinburnu Zeyport Limanı

Ayrıca Adalar için de 5 ayrı “kapak atma alanı” belirlenmiş durumda. Tahliye işlemleri, şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı gemileri ve kıyı emniyetine ait deniz araçlarıyla sağlanacak.

KARA VE DEMİRYOLU ALTERNATİGLERİ DE PLANLANDI

Kara yoluyla tahliyelerde Osman Gazi Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu kullanılacak. Otogarlar ve tren istasyonları da çıkış noktaları olarak belirlendi. Bu doğrultuda, otoyol üzerindeki viyadükler ve köprülerdeki askı hatlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

VATANDAŞLAR DEPREM RİSKİNİ ONLİNE SORGULAYABİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından geliştirilen Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması sayesinde vatandaşlar, yaşadıkları bölgenin deprem riskini kolayca sorgulayabiliyor. https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml adresi üzerinden e-Devlet ile giriş yapılarak oturulan alanın diri fay hatlarına yakınlığı öğrenilebiliyor.

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER

Uzmanlar, her evde mutlaka bulunması gereken deprem çantasının içeriği konusunda da uyarıyor. Deprem çantasında yer alması gereken temel malzemeler:

  • Günlük kişi başı 1 litre içme suyu (3 günlük stok)
  • Bozulmayan gıdalar (konserve, bisküvi, kuru meyve)
  • Reçeteli ilaçlar, temel tıbbi malzemeler
  • El feneri, pille çalışan radyo
  • Mevsime uygun kıyafet, çorap, iç çamaşırı
  • Hijyen ürünleri (ıslak mendil, tuvalet kağıdı, dezenfektan, maske)
  • Kimlik fotokopileri, nakit para, önemli evraklar
  • Çok amaçlı çakı, eldiven, yağmurluk

DEREM ANINDA NELER YAPILMALI?

Savunma analisti Mehmet Naci Efe, deprem anında doğru davranışların can kayıplarını önlediğini belirterek, büyük dolapların, yatakların kenarları ya da kolonların yanına saklanmanın güvenli olduğunu ifade etti. “Asansör ve merdiven kullanmak son derece tehlikelidir” diyen Efe, toplumsal farkındalık için düzenli tatbikatların önemine dikkat çekti.

69 canın ardından: Hacı Ömer Apartmanı müteahhitlerine 14 yıl ceza! 69 canın ardından: Hacı Ömer Apartmanı müteahhitlerine 14 yıl ceza!

HAZIRLIKLI OLMAK HAYAT KURTARIR

Yetkililer, İstanbul’da yaşayan vatandaşları bilinçli ve hazırlıklı olmaya çağırıyor. Olası bir afet durumunda paniğe kapılmadan hareket edilmesi, hem bireysel hem de toplumsal açıdan hayati önem taşıyor.