İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında olduğu 11 kişinin görevlerine son verilmesi ve yerine yeni yönetimin seçilmesi talebiyle açılan davanın duruşmasında karar açıklandı.
KABOĞLU VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN GÖREVİNE SON VERİLDİ
Mahkeme, İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesine karar verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca, İstanbul 1 No’lu Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında olduğu 11 kişinin görevlerine son verilmesi ve yerine yeni yönetimin seçilmesi talebiyle dava açılmıştı.
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ DURUŞMAYA KATILDI
İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2. celsesi görülen duruşmada İstanbul 1. No’lu Barosu Başkanlığı avukatları, davalı İbrahim Özden Kaboğlu, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyelerinden Rukiye Leyla Süren, Hürrem Sönmez, Ahmet Ergin, Metin İriz, Mehmet Ali Barış Beşli, Yelda Koçak Urfa, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı ve Bengisu Kadı Çavdar katıldı. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da katıldı.
Duruşmada avukatların savunmalarının ardından mahkeme kararını açıkladı.
KARAR AÇIKLANDI
Loading...
Mahkeme, İstanbul 1. Nolu Barosu Yönetim Kurulu üyeleri olan davalıların, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunun "Amaçları dışında faaliyet gösteren barolar ile Türkiye Barolar Birliği sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Adalet Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır" maddesi gereğince görevlerine son verilmesine hükmedildi.
ADLİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI
KABOĞLU'DAN KARARA TEPKİ: GÖREVİMİN BAŞINDAYIM
Kaboğlu da şu ifadelerle karara tepki gösterdi:
"Kara bir gün. Bugün adalet sarayında belki adaletin çöküşüne tanık oluyoruz. Ama Türkiye Cumhuriyetinin Adalet Sarayı Çağlayan Sarayı ile sınırlı değildir. Bugün bütün savunma örgütüne meslektaşımıza bugün büyük güç vermiştir bu büyük haksızlık. İnanıyoruz ki bugün bizim İstanbul Barosu yönetimi olarak her zaman öne sürdüğümüz hukukun ortak paydalarında ortak paydalarında buluşma günüdür. Daha güçlü bir şekilde hukuku etkili kılmak için birlikte çalışacağız. Yolumuz açık olsun. Ben Baroya gidiyorum. Görevimin başındayım. Kuşkusuz haksız kararlarla avukatlık hukuk tarihine sürülen bu kara leke ile beni ve avukatların ortak iradesi ile seçilen yönetim kurulunu görevden alabilirler fakat biz ülkemizde hukuk devleti tesis edilinceye kadar son nefesimize dek sürekli bir çaba içerisinde olacağımız konusunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın.
Herkes için hukuk her zaman hukuk her yerde hukuk. Bugün bizi bu hukuksuzlukla karşı karşıya bırakanların da bir gün hukuka ihtiyaçları olacaktır. Ama Anayasa'yı bilerek ve isteyerek ihlal eden hiçbir yargı mensubunun Türkiye'nin hiçbir barosu üyesi olmaya hakkı yoktur. Savunma mesleği kutsaldır. Savunma mesleği hukukun üstün ilkeleri doğrultusunda ışığında yerine getirilir. Savunma mesleği hiç kimseden izin almaz. Savunma mesleği Özerktir, demokratiktir ve Türkiye Cumhuriyetinin temelidir.
POLİS AVUKATLARA MÜDAHALE ETTİ
Avukatlar adliye önünden Baroya yürümek istedi. Ancak polisler avukatlara müdahale etti.