SAMİMİ HABER / ÖZEL HABER
Türk tiyatro geleneğinin "Kel Hasan Efendi Kavuğu" hemen herkesin malumu. alanında en iyi olduğu takdir edilenlere verilen "kavuk", şimdilerde tiyatro ve sinemanın usta ismi Şevket Çoruh'ta.
Peki, Türkiye'de, işini en iyi yapanlara giydirilen, kavuktan başka bir sembolün bulunduğunu kaçımız biliyoruz? Türkmen dünyasında, alanında işini en iyi şekilde yapanlara giydirilen bir "Türkmen Şalı" geleneği bulunuyor. "Türkmen Şalı"nı giymeye layık görülen kimse, işinin en yüksek liyakat sahibi ustası olarak kabul ediliyor ve saygı görüyor. Bunun yanında, şalı giyen kişi de ondan sonraki çalışmasını ve hayatını da "şal"a layık olacak şekilde sürdürüyor.
KADİM GELENEK YENİDEN CANLANDIRILDI
Bu şal, son olarak gazeteci, fotoğraf sanatçısı ve gezgin Alişan Hayırlı'ya giydirildi. Türkmen Dağ Köyleri Dernek Başkanı İsrafil Çatalkaya, Hayırlı'ya Türkmen Şalı giydirdi. Türkmen Dağ Köyleri Derneği, eski bir Türk geleneği olan "alanında her bakımdan en iyi olanlara" şal giydirme geleneğini geçtiğimiz yıllarda yeniden canlandırmıştı.
"HAYIRLI'YI İŞİNİ EN İYİ YAPAN KİŞİ OLARAK SEÇTİK"
Malatya'da BİLSAM Fotoğraf Atölyesi'nde 'Fotoğraf Sunumu ve Gezi' dersleri veren Hayırlı, ders sırasında sınıfa girip kendisine Türkmen Şalı giydirmek istediğini belirten Çatalkaya'yı görünce çok şaşırdı. Çatalkaya, "şal"ın hangi anlam ifade ettiğini, kimlere giydirildiğini açıkladıktan sonra; "Alişan Hocamızı yıllardır gazeteci olarak takip ediyorduk. Şimdi ise hem gönüllü dersler vererek fotoğraf sanatçısı yetiştiriyor hem de fotoğraf sanatçısı ve gezgin olarak her yeri geziyor ve Malatya’yı, yöreyi kültürel yönden dünyaya tanıtıyor. Bu yüzden kendisini 'işini en iyi yapan kişi' olarak görüp seçtik ve bunun sembolü olan bu şalı kendisine hediye edip giydiriyoruz” şeklinde konuştu.
Loading...
"AMACIM MALATYA VE TÜRKİYE'YE DAHA ÇOK YARARLI OLMAK"
Daha sonra Çatalkaya, Türkmen Şalı'nı alışlar arasında Hayırlı'ya giydirdi.
Türkmen Şalı'na layık görülen Hayırlı ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bu şalı giymekle her bakımdan sorumluluğum daha da arttı. Beni bu şala layık gören Türkmen Derneği'ne ve Başkanı Çatalkaya'ya çok teşekkür ediyorum. Bu şalın ağırlığı altında ezildiğimi hissediyorum. Buna layık mıyım, değil miyim, ben bile şüpheliyim. Bu şal işini en iyi yapanlara giydiriliyor. Bu bana yeni bir yükümlülük ve sorumluluk kazandırdı. Asla bu şalı aldım diye övünmek yerine, bu şalı hak edecek bir yaşam tarzını seçeceğim. Kendimi daha geliştirmek, daha faydalı olmak, işimi daha iyi yapmak için bu bana bir motivasyon oldu. Aldığımız ödüllerle övünmek yerine, aldığımız ödülleri hak edecek bir yaşam biçimini ilke edinmeye çalışacağız. Malatya'ya ve bölgeye, Türkiye'ye yararlı olmak için daha çok çalışacağım".