Birbirinden lezzetli yemek tarifleriyle sizlerleyiz.İftar için menü hazırlamakta zorlanıyorsanız çorbasından tatlısına kadar bu menümüz size eşlik edecek...
1-SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Süzme Mercimek Çorbası Malzemeleri
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy soğan – yemeklik doğranmış
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet patates – küçük küp doğranmış
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 7 su bardağı et suyu
- Tuz
- Karabiber
Üzeri için Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Pul biber
SÜZME MERCİMEK ÇORBA YAPILIŞI
- Tencerenizi ocağa alın ve ısıtın.
- Zeytinyağı ve tereyağı ilave edip tereyağını eritin.
- Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip yumuşayana kadar soteleyin.
- Unu ilave edin ve kavurun.
- Unun kokusu çıkınca iri doğranmış patates ve kırmızı mercimeği ilave edip karıştırın.
- Et suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kapağını kapatın.
- Kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimekler ve patatesler yumuşayana kadar 20 – 25 dakika pişirin.
- Hazır olan çorbanızı bir tel süzgeçten geçirerek pürüzsüz kıvama getirin.
- Dilerseniz el blenderi de kullanabilirsiniz.
- Üzerine 1 – 2 su bardağı sıcak su ilave edin ve tekrar ocağa alıp bir taşım daha kaynatın.
Üzeri için;
- Bir tavaya tereyağını alın ve eritin.
- Üzerine pul biber ilave edip karıştırın.
- Çorbaları servis kaselerine pay edin ve üzerine biberli yağdan gezdirerek servis edin.
2- TEPSİ KÖFTESİ TARİFİ
Tepsi Köftesi Malzemeleri
- 750 gr. kıyma
- 2 adet soğan – rende
- 4 – 5 diş sarımsak – rende
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Pul biber
- Tereyağ
Sosu için Malzemeler
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- ¼ su bardağı ayçiçek yağı
- ¼ su bardağı su
- Süslemek için Malzemeler
- 2 adet domates
- 2 adet sivri biber
TEPSİ KÖFTESİ YAPILIŞI
- Bir karıştırma kabına kıymayı alın.
- Üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyin.
- Tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyip yoğurun.
- 30 cm.’lik yuvarlak alüminyum tepsisinin içerisini tereyağıyla yağlayın.
- Hazırladığınız kıymalı harcı tepsiye yayın.
- Bir karıştırma kabında domates salçası, ayçiçek yağı ve suyu karıştırın.
- Kıymalı harcın üzerine sosu gezdirin.
- Dörde böldüğünüz domatesler ve biberleri kıymanın üzerine dizin.
- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika pişirin.
3-YEMİŞLİ İÇ PİLAV TARİFİ
Yemişli İç Pilav Malzemeleri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 avuç dolmalık fıstık
- 1 avuç pirinç antep fıstığı
- 1 avuç kabuksuz çiğ badem
- 1 adet soğan – yemeklik doğranmış
- 1 silme yemek kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 2 avuç kuş üzümü
- 2 su bardağı pirinç
- Tuz
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3 su bardağı su
YEMİŞLİ İÇ PİLAV YAPILIŞI
- Pilav tencerenizi ocağa alın ve ısıtın.
- Tereyağı ve zeytinyağını ilave edip tereyağını eritin.
- Dolmalık fıstık, antep fıstığı ve kabuksuz bademi ilave edip kavurun.
- Ardından ince yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip yumuşayana kadar soteleyin.
- Toz tarçın, yenibahar ve suda bekletip süzdüğünüz kuş üzümlerini de ilave edip karıştırın.
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip kavurun.
- Tuz ve karabiber ilave edip bir tur çevirin.
- Toz şeker ve suyu ilave edip her şeyi karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
- Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişmeye bırakın.
- Pişen pilavınızın altını kapatın ve 15 dakika demlemeye bırakın.
- Demlenen pilavınızı sıcak servis edin.

4- ÜÇ FARKLI CACIK
Üç Farklı Cacık Malzemeleri
Baz Malzemeler
- 2 kilo süzme yoğurt
- 6 diş sarımsak
- Tuz
- 6 – 8 yemek kaşığı zeytinyağı
Klasik Cacık için Malzemeler
- 3 adet salatalık
- 2 dolu tutam kuru nane
- ½ – 1 su bardağı su
Patatesli Salatalıklı Cacık için Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet iri boy patates
- 2 adet salatalık
- ½ bağ dereotu
- Kavrulmuş susam
Kişniş ve Pancarlı Cacık için Malzemeler
- 1 adet pancar – haşlanmış ya da fırınlanmış
- 1 yemek kaşığı kişniş – ezilmiş

ÜÇ FARKLI CACIK YAPILIŞI
Baz için;
- Bir karıştırma kabının içerisinde süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, tuz ve zeytinyağını karıştırın.
Klasik cacık için;
- Salatalıkları küçük küp olacak şekilde doğrayın.
- Üzerine kuru nane serpiştirin.
- Hazırladığınız bazdan üzerine 5 yemek kaşığı alın.
- Ardından suyunu ilave edin ve karıştırın.
- Servis tabağına alıp zeytinyağı ve kuru naneyle süsleyerek soğuk servis edin.
5-TAHİN PEKMEZLİ KEK
Tahin Pekmezli Kek Malzemeleri
- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı süt
- 3 su bardağı un
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- ½ su bardağı tahin
- ½ su bardağı üzüm pekmezi
- 1 avuç ceviz – ince kıyılmış
Üzeri için Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tahin
- 3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- 1 yemek kaşığı süt
- 1 avuç ceviz – ince doğranmış
TAHİN PEKMEZLİ KEK YAPILIŞI
Kek için;
- Bir karıştırma kabına yumurtalarınızı alın ve bir tur çırpın.
- Ardından yavaş yavaş şekeri ilave edip beyazlaşana kadar çırpmaya devam edin.
- Üzerine ayçiçek yağı ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin.
- Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek çırptığınız karışıma ilave edip bir spatulayla dışardan içeri doğru yavaşça karıştırın.
- Ayrı bir karıştırma kabına hazırladığınız kek harcından 1 su bardağı ayırın.
- İçerisine tahin, pekmez ve ince kıyılmış cevizi ekleyip karıştırın.
- Ortası delikli kek kalıbınızın içini iyice yağlayın ve kek harcını içerisine ekleyin.
- Ardından ayırdığınız tahin pekmezli kek harcını kek kalıbınıza ilave edin.
- Bir çubuk yardımıyla tahinli karışımı sade olan karışımla karıştırın.
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 – 50 dakika pişirin.
- Pişen kekinizi bir telin üzerine alıp soğumaya bırakın.
Sosu için;
- Bir karıştırma kabında tahin, pekmez ve sütü karıştırarak hafif akışkan bir kıvam elde edin. Ardından hafif soğuyan keki servis edeceğiniz tabağa alın ve hazırladığınız tahin pekmezli karışımı üzerine gezdirin.
- İnce kıyılmış cevizle süsleyerek servis edin.