Sudan'da on binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine yol açan iç savaş üçüncü yılına girerken, ordu ile savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından paralel bir hükümet kuruldu.

BAE DESTEKLİ RSF PARALEL HÜKÜMET KURDU

RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo, iç savaşın ikinci yıldönümünde, Sudan'ın gerçek yüzünü yansıtan geniş bir koalisyondan oluşan "Barış ve Birlik Hükümeti'nin" kurulduğunu ifade ederek hükümetin "Sudan için gerçek geleceği inşa ettiğini" söyledi.

Hükümetinin yalnızca RSF'nin kontrolündeki bölgelere değil, tüm ülkeye eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler sağlayacağını belirten Dagalo, "Biz egemenlik değil, birlik istiyoruz. Hiçbir kabilenin, bölgenin veya dinin Sudan’ın tek sahibi olmadığına inanıyoruz" dedi.

BAE’NİN TİMSAH GÖZYAŞLARI

Londra'da düzenlenen 20 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Sudan konferansında, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'ın iç savaşın harap ettiği ülkenin yönetimine ilişkin konularda fikir ayrılığına düştüğünü söyledi.

BAE Dışişleri Bakanlığı'nda siyasi işlerden sorumlu bakan yardımcısı Lana Nusseibeh, "Bizden, her şeyden önce Sudan'ın bağımsız bir sivil hükümete geçişi konusunda birliğe ihtiyacımız olduğu yönünde net bir çağrı vardı. Ve bu yüzden... durumun ciddiyetine ve İngiltere'nin çabalarına rağmen dün ortak bir bildiri üzerinde anlaşamadığımız için çok hayal kırıklığına uğradık." Dedi.

Sudan, bu ay Uluslararası Adalet Divanı'nda Hızlı Destek Güçlerine (RSF) destek vermekle suçladığı BAE'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin dahil edilmesine itiraz etmişti.

TARAFLARIN SAVAŞI DEVAM ETTİREN ISRARI

Zirveye, 2021'deki darbeden bu yana Sudan'ı yöneten Sudan ordusuyla yakın bağlarını sürdüren Mısır ve bir dizi başarısız barış görüşmesine ev sahipliği yapan Suudi Arabistan da katıldı.

İki Mısırlı güvenlik kaynağı, Sudan'da sivil bir hükümetin varlığı konusunda ısrar eden bazı kesimlerin, savaşı sona erdirme ve yönetim meselesini Sudanlıların daha sonra karar vermesine bırakma yönündeki ısrarları konusunda anlaşmazlıklar yaşandığını söyledi.

Ancak görüşmelerde hazır bulunan bir diplomat, anlaşmazlığın devlet kurumlarına ilişkin ifadelerden kaynaklandığını söyledi.

Trump'tan Putin'i ikna etmek için tepki çeken bir hamle daha! Trump'tan Putin'i ikna etmek için tepki çeken bir hamle daha!

Kaynak, Mısır'ın, ordu rejimini meşrulaştırdığı gerekçesiyle BAE de dahil olmak üzere diğerleri tarafından reddedilen bir dilden yana tavır takındığını, Suudi Arabistan'ın ise Mısır'ın çabalarını desteklediğini belirtti.

PARALEL HÜKÜMET PLANI

Suudi Arabistan hükümetinin iletişim ofisi ve Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Diplomatik kaynak, Arap güçleri arasındaki açık fikir ayrılığının bildiriyi başarısızlığa uğrattığını ve gelecekteki barış çabaları için yeni bir engel oluşturduğunu söyledi.

Anlaşmazlıklar, RSF'nin Sudan'ın tamamını temsil edeceğini söylediği paralel bir hükümet kurma çabalarının arka planında ortaya çıktı.

Sudan'da RSF ile müttefikleri, 5 Mart’ta yeni bir hükümet kurulmasını ve 8 bölgeye ayrılmış federal bir devlet oluşturulmasını öngören bir geçiş anayasası imzalamıştı.

Tek bir ulusal ordu kurulmasını öngören anayasaya göre geçiş dönemi sonucunda seçim yapılmasına karar verilmişti.